skład / składniki
metoda gotowania
samodzielne wykonanie ciasta francuskiego jest dość trudne, dlatego najczęściej kupuje się je w gotowej, zamrożonej formie. Gwarantuje to dokładne przestrzeganie technologii i uzyskanie w rezultacie puszystego, prawdziwie warstwowego ciasta. Kilka godzin przed przygotowaniem ciasta lub rano, przed pracą, wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Jeśli jest mało czasu, połóż go natychmiast na stole, jeśli cały dzień - w lodówce, aby płynniej rozmrażać.
drugim głównym składnikiem tego ciasta warstwowego są ryby, a dokładniej mięso mielone. Możesz używać ryb w kawałkach i ogólnie eksperymentować z nadzieniami w każdy możliwy sposób, ale mięso mielone ma kilka zalet. Dzięki niemu ciasto jest delikatniejsze, piecze się szybciej, nadzienie staje się miękkie i soczyste. I, co równie ważne, w mielonej rybie nie ma kości. Nawet jeśli były w kawałku, po przetworzeniu za pomocą maszynki do mięsa na pewno nie pozostało, co oznacza, że ciasto można niebezpiecznie podawać nawet dzieciom.
mięso mielone, podobnie jak ciasto francuskie, można kupić gotowe, sprzedawane jest zamrożone w działach z półproduktami rybnymi. Jeśli chcesz gotować samodzielnie, pokrój filet z dowolnej ryby na kawałki i dwukrotnie posiekaj w maszynce do mięsa.
więc ciasto i mięso mielone są gotowe i rozmrożone, możemy zacząć przygotowywać ciasto francuskie rybne. Natychmiast włącz piekarnik na 200 stopni.
pokrój cebulę w cienkie półpierścienie i wyślij do głębokiego talerza. Posyp solą i mielonym pieprzem i dobrze ugniataj rękami, powinien wypuścić sok.
przenieś mieloną rybę do cebuli i dobrze wymieszaj przyszłe nadzienie. Składniki muszą być równomiernie połączone, aby w gotowym naczyniu smak i konsystencja były równe.
z ciasta odetnij mały kawałek do dekoracji. Ponadto, jeśli ciasto francuskie zostało sprzedane w jednym arkuszu, podziel je na 2 części (jedna nieco większa od drugiej). Bierzemy większość i kładziemy na stole posypanym mąką. Jeśli ciasto ma kilka identycznych prostokątów, po prostu weź jeden kawałek. Rozwałkuj ciasto do wielkości formy do pieczenia, nie zapominając o tworzeniu ścian.
włóż ciasto do formy, a na środku równomiernie umieść nadzienie, pozostaw wolne miejsce na krawędziach, aby uformować boki ciasta. Rozwałkuj drugą część ciasta, przykryj nadzienie i połącz na obwodzie.
wycinamy ozdoby z pozostałego kawałka ciasta, układamy je na wierzchu, uzupełniamy pieprzem (możesz wymyślić dowolne dekoracje) i smarujemy całe ciasto żółtkiem.
piec przez 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika na gorąco, pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Mielona ryba - 69 kcal/100g