Kórnik na kefirze i śmietanie

pyszne i satysfakcjonujące ciasto! Świetna opcja na pikantne wypieki! Kur z ciasta z dodatkiem kefiru i kwaśnej śmietany to przykład idealnego połączenia delikatnego mięsa, miękkich ziemniaków i chrupiącego ciasta. Opłacalny zamiennik ciasta, przy minimalnych kosztach czasowych, robocizny i finansowych.
zaznobaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 57 % 24 g
207 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

masło ten przepis na kurczaka wykorzystuje mrożone. Pocieramy go na dużym torze w głębokiej misce, gdy tylko wyjmiemy go z zamrażarki. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Aby uprościć proces i równomiernie połączyć wszystkie suche składniki, przed dodaniem przesiej mąkę do osobnej miski, dobrze wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie wlej do oleju.

dobrze wymieszaj masę rękami. Jest to ważne, to ręce mogą uzyskać małe okruchy z oleju i mąki. Po połączeniu całego masła i mąki dodaj kefir i śmietanę. Ponownie wymieszaj ciasto, teraz możesz zacząć widelcem, jeśli jest to wygodne.

gdy cały płyn zostanie wchłonięty, ugniataj ciasto na kurczaku rękami, aż będzie miękkie. Zwijamy go w kulkę, przykrywamy folią spożywczą i wysyłamy do lodówki w celu schłodzenia.

podczas gdy ciasto przechodzi proces odpoczynku i stabilizacji, robimy nadzienie. Zdejmij skórę z piersi kurczaka i usuń kości. Myjemy, suszymy mięso i kroimy w drobną kostkę. Obierz ziemniaki i cebulę, umyj i wysusz. Ziemniaki kroimy również w kostkę tej samej wielkości z kurczakiem. Pokrój cebulę w cienkie ćwiartki pierścieni.

podgrzej patelnię olejem roślinnym i wyślij na nią kurczaka, ziemniaki i cebulę. Smażyć, aż zmieni kolor na złoty, następnie dodać sól i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, smaż przez kolejne 5 minut i wyłącz. Nadzienie musi ostygnąć do temperatury pokojowej przed złożeniem kurnika, aby nie naruszyć integralności ciasta.

nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego. Ciasto dzielimy na dwie części. Jeden z nich rozwałkowujemy i układamy w formie, równomiernie rozprowadzamy nadzienie na wierzchu.

odrywamy mały kawałek z drugiej części, aby ozdobić ciasto, rozwałkowujemy resztę ciasta, przykrywamy nadzienie i ściskamy krawędzie. Z pozostałego ciasta formujemy kulkę i liście, dekorujemy kurnik, smarujemy powierzchnię żółtkiem jaja i wysyłamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 180 stopni.

gotowy kurczak można podawać natychmiast po upieczeniu lub już schłodzony.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal / 100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy