skład / składniki
metoda gotowania
masło ten przepis na kurczaka wykorzystuje mrożone. Pocieramy go na dużym torze w głębokiej misce, gdy tylko wyjmiemy go z zamrażarki. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Aby uprościć proces i równomiernie połączyć wszystkie suche składniki, przed dodaniem przesiej mąkę do osobnej miski, dobrze wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie wlej do oleju.
dobrze wymieszaj masę rękami. Jest to ważne, to ręce mogą uzyskać małe okruchy z oleju i mąki. Po połączeniu całego masła i mąki dodaj kefir i śmietanę. Ponownie wymieszaj ciasto, teraz możesz zacząć widelcem, jeśli jest to wygodne.
gdy cały płyn zostanie wchłonięty, ugniataj ciasto na kurczaku rękami, aż będzie miękkie. Zwijamy go w kulkę, przykrywamy folią spożywczą i wysyłamy do lodówki w celu schłodzenia.
podczas gdy ciasto przechodzi proces odpoczynku i stabilizacji, robimy nadzienie. Zdejmij skórę z piersi kurczaka i usuń kości. Myjemy, suszymy mięso i kroimy w drobną kostkę. Obierz ziemniaki i cebulę, umyj i wysusz. Ziemniaki kroimy również w kostkę tej samej wielkości z kurczakiem. Pokrój cebulę w cienkie ćwiartki pierścieni.
podgrzej patelnię olejem roślinnym i wyślij na nią kurczaka, ziemniaki i cebulę. Smażyć, aż zmieni kolor na złoty, następnie dodać sól i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, smaż przez kolejne 5 minut i wyłącz. Nadzienie musi ostygnąć do temperatury pokojowej przed złożeniem kurnika, aby nie naruszyć integralności ciasta.
nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego. Ciasto dzielimy na dwie części. Jeden z nich rozwałkowujemy i układamy w formie, równomiernie rozprowadzamy nadzienie na wierzchu.
odrywamy mały kawałek z drugiej części, aby ozdobić ciasto, rozwałkowujemy resztę ciasta, przykrywamy nadzienie i ściskamy krawędzie. Z pozostałego ciasta formujemy kulkę i liście, dekorujemy kurnik, smarujemy powierzchnię żółtkiem jaja i wysyłamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 180 stopni.
gotowy kurczak można podawać natychmiast po upieczeniu lub już schłodzony.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal / 100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g