skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Aby przygotować ciasto na tarte, potrzebujemy: twarogu, zimnego masła, zmielonych migdałów, mąki, jajka i soli.
Krok 2:
W misce blendera połącz mąkę, zmielone migdały, zimne masło, twaróg i sól.
Krok 3:
Ubij wszystko w drobną bułkę tartą.
Krok 4:
Przenieś okruchy do miski, zrób wgłębienie. Wbij jajko w zagłębienie.
Krok 5:
Zagnieść miękkie ciasto.
Krok 6:
Podczas gdy ciasto jest zimne rozłóż je na dnie i bokach naczynia do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Lepiej jest zrobić boki wyżej, ponieważ krem podnosi się podczas pieczenia i prawie dociera do krawędzi boków.
Krok 7:
Włóż formę z ciastem do zamrażarki na 20 minut.
Krok 8:
Krem. Do przygotowania kremu potrzebujemy: śmietany (20-25% tłuszczu), żółtek, cukru, kakao.
Krok 9:
Wymieszaj śmietanę, kakao, cukier i żółtka.
Krok 10:
Dokładnie wymieszaj masę trzepaczką, rozbijając wszystkie grudki. Powinieneś uzyskać jednorodną, niezbyt grubą masę.
Krok 11:
Wlej śmietanę na schłodzone ciasto i spłaszcz.
Krok 12:
Farsz. Aby przygotować nadzienie, umyj białe porzeczki, osusz. Oderwij jagody od gałązek.
Krok 13:
Rozłóż porzeczki równomiernie na śmietanie.
Krok 14:
Piec ciasto przez około 50 minut w 180°C aż krem zgęstnieje.
Krok 15:
Wyjmij gotową tartę z formy, ostudź i posyp kakao. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
to nie pierwszy raz, kiedy próbuję posadzić białe porzeczki w kraju. Ale z jakiegoś powodu nie przeżyje, w przeciwieństwie do Czerwonego, a zwłaszcza czarnego. Jednak tego lata miałem szczęście natknąć się na kobietę na ulicy, która sprzedawała zbiory swoich białych porzeczek. Kupiłem trochę i od razu zacząłem szukać przepisów, w których można go użyć. Okazuje się, że nie ma zbyt wielu potraw, w których potrzebna jest biała porzeczka i gdzie wyglądałaby spektakularnie. Konserwacja w postaci galaretki na zimę nie zainteresowała mnie, ale udało mi się znaleźć kilka ciekawych przepisów na pieczenie. Wśród nich jest to otwarte ciasto lub tarta. Ciasto twarogowo-migdałowe z kremem czekoladowo-kwaśnym i białą porzeczką-okazuje się bardzo wyrafinowanym deserem.
jak każde ciasto z kwaśną śmietaną, ta tarta zaczyna się psuć przez 4-5 dni, więc lepiej ją szybko zjeść.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Porzeczka Biała - 38 kcal/100g