tarta z białej porzeczki i kakao

Gotowanie tarty to przyjemność. Szybko, prosto, smacznie. W tym cieście bardzo udane ciasto. Nie pęka, gdy wyjmujesz ciasto z formy, nie kruszy się. Ale jednocześnie nie jest sztywny. Możesz użyć mieszanki czerwonej i białej porzeczki lub tylko czerwonej.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 40 % 18 g
węglowodany 44 % 20 g
266 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Aby przygotować ciasto na tarte, potrzebujemy: twarogu, zimnego masła, zmielonych migdałów, mąki, jajka i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce blendera połącz mąkę, zmielone migdały, zimne masło, twaróg i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij wszystko w drobną bułkę tartą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś okruchy do miski, zrób wgłębienie. Wbij jajko w zagłębienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść miękkie ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy ciasto jest zimne rozłóż je na dnie i bokach naczynia do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Lepiej jest zrobić boki wyżej, ponieważ krem podnosi się podczas pieczenia i prawie dociera do krawędzi boków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż formę z ciastem do zamrażarki na 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Krem. Do przygotowania kremu potrzebujemy: śmietany (20-25% tłuszczu), żółtek, cukru, kakao.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj śmietanę, kakao, cukier i żółtka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dokładnie wymieszaj masę trzepaczką, rozbijając wszystkie grudki. Powinieneś uzyskać jednorodną, niezbyt grubą masę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej śmietanę na schłodzone ciasto i spłaszcz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Farsz. Aby przygotować nadzienie, umyj białe porzeczki, osusz. Oderwij jagody od gałązek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż porzeczki równomiernie na śmietanie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piec ciasto przez około 50 minut w 180°C aż krem zgęstnieje.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij gotową tartę z formy, ostudź i posyp kakao. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

to nie pierwszy raz, kiedy próbuję posadzić białe porzeczki w kraju. Ale z jakiegoś powodu nie przeżyje, w przeciwieństwie do Czerwonego, a zwłaszcza czarnego. Jednak tego lata miałem szczęście natknąć się na kobietę na ulicy, która sprzedawała zbiory swoich białych porzeczek. Kupiłem trochę i od razu zacząłem szukać przepisów, w których można go użyć. Okazuje się, że nie ma zbyt wielu potraw, w których potrzebna jest biała porzeczka i gdzie wyglądałaby spektakularnie. Konserwacja w postaci galaretki na zimę nie zainteresowała mnie, ale udało mi się znaleźć kilka ciekawych przepisów na pieczenie. Wśród nich jest to otwarte ciasto lub tarta. Ciasto twarogowo-migdałowe z kremem czekoladowo-kwaśnym i białą porzeczką-okazuje się bardzo wyrafinowanym deserem.

jak każde ciasto z kwaśną śmietaną, ta tarta zaczyna się psuć przez 4-5 dni, więc lepiej ją szybko zjeść.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Porzeczka Biała - 38   kcal/100g

Podobne przepisy