skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: mąki, kakao, gorzkiej czekolady, masła, jajek, mielonych migdałów, mleka, proszku do pieczenia i soli.
Krok 2:
Rozpuść czekoladę i masło na małym ogniu.
Krok 3:
Ochłodzić. Połącz jajka z cukrem i ubij, aż będą puszyste. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj mleko i zmielone migdały do ciasta. Wymieszać.
Krok 5:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Krok 6:
Dodając na przemian mieszankę mąki, zagnieść gęste ciasto.
Krok 7:
Dodaj kakao.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 9:
Farsz.
Krok 10:
Śliwki dobrze umyć, osuszyć. Pokrój śliwki na pół i usuń pestki. Jeśli śliwki są bardzo duże, pokrój każdą połowę na dwie kolejne części.
Krok 11:
W wysmarowanej masłem i posypanej kakao foremce do ciasta wyłożyć ciasto i spłaszczyć.
Krok 12:
Rozłóż połówki odpływu na wierzchu. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na 50-60 minut. Lepiej piec ostatnie 15 minut w trybie "konwekcji".
Krok 13:
Schłodzić gotową babeczkę, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
teraz jest szczyt sezonu śliwkowego, a jeśli masz te drzewa owocowe 2 lub więcej, a rodzina nie jest bardzo duża, problem z usuwaniem tych owoców staje się pełny. Nie przepadam za konserwowaniem, wolę świeże owoce lub wypieki.
w Internecie jest wiele różnych interesujących przepisów, ale wszystkie w jakiś sposób się powtarzają. W zeszłym roku już gotowałam babeczka czekoladowa ze śliwkami z dodatkiem orzechów włoskich . Bardzo mi się podobał, ale połączenie śliwek i ciemnej czekolady to ponadczasowy klasyk. W tym roku znalazłem kolejny przepis ze śliwkami, również ciasto czekoladowe, ale nieco uproszczone, z dodatkiem mleka. Ciasto jest porowate, miękkie o jasnym smaku czekolady.
śliwki mogą być używane w wielu różnych odmianach. Moje są czerwone, dobrze sprawdzają się również suszone śliwki, a także żółte śliwki. Wskazane jest, aby owoce były gęste, ale nie zielone, aby maksymalnie zachowały swój kształt podczas pieczenia. Wtedy babeczka będzie miała wytłoczony piękny top.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g