babeczka czekoladowa na mleku ze śliwkami

porowata babeczka ze śliwkami i aromatycznym ciastem czekoladowym. W tym przepisie lepiej jest użyć gorzkiej czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%. Jeśli czekolada jest ciemna (kakao do 60%), pożądane jest zmniejszenie ilości cukru o jedną trzecią, a nawet o połowę. W końcu sama ciemna czekolada zawiera więcej cukru.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 31 % 18 g
węglowodany 58 % 34 g
321 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: mąki, kakao, gorzkiej czekolady, masła, jajek, mielonych migdałów, mleka, proszku do pieczenia i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść czekoladę i masło na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ochłodzić. Połącz jajka z cukrem i ubij, aż będą puszyste. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mleko i zmielone migdały do ciasta. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodając na przemian mieszankę mąki, zagnieść gęste ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kakao.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Farsz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Śliwki dobrze umyć, osuszyć. Pokrój śliwki na pół i usuń pestki. Jeśli śliwki są bardzo duże, pokrój każdą połowę na dwie kolejne części.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W wysmarowanej masłem i posypanej kakao foremce do ciasta wyłożyć ciasto i spłaszczyć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż połówki odpływu na wierzchu. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na 50-60 minut. Lepiej piec ostatnie 15 minut w trybie "konwekcji".

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schłodzić gotową babeczkę, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

teraz jest szczyt sezonu śliwkowego, a jeśli masz te drzewa owocowe 2 lub więcej, a rodzina nie jest bardzo duża, problem z usuwaniem tych owoców staje się pełny. Nie przepadam za konserwowaniem, wolę świeże owoce lub wypieki.

w Internecie jest wiele różnych interesujących przepisów, ale wszystkie w jakiś sposób się powtarzają. W zeszłym roku już gotowałam babeczka czekoladowa ze śliwkami z dodatkiem orzechów włoskich . Bardzo mi się podobał, ale połączenie śliwek i ciemnej czekolady to ponadczasowy klasyk. W tym roku znalazłem kolejny przepis ze śliwkami, również ciasto czekoladowe, ale nieco uproszczone, z dodatkiem mleka. Ciasto jest porowate, miękkie o jasnym smaku czekolady.

śliwki mogą być używane w wielu różnych odmianach. Moje są czerwone, dobrze sprawdzają się również suszone śliwki, a także żółte śliwki. Wskazane jest, aby owoce były gęste, ale nie zielone, aby maksymalnie zachowały swój kształt podczas pieczenia. Wtedy babeczka będzie miała wytłoczony piękny top.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy