skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki ciasta według listy. Ponieważ ciasto na ciasto z galaretką gotuje się bardzo szybko, zacznijmy od przygotowania nadzienia. Obierz białą kapustę z górnych suchych liści, drobno posiekaj kapustę nożem lub rozdrabniaczem.
Krok 2:
Aby nadzienie kapusty z ciasta było smaczniejsze i aromatyczne, dodaj marchewkę i cebulę do kapusty. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. Obierz cebulę z łuski, drobno posiekaj nożem.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go i rozłóż ugotowane warzywa na oleju. Smażyć marchewki i cebulę na średnim ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając szpatułką.
Krok 4:
Następnie na patelnię ze smażeniem warzyw wysyłamy posiekaną białą kapustę. Wymieszaj warzywa i smaż przez około 5 minut. Wlej kilka łyżek wody na patelnię z warzywami, dodaj sól do smaku, wymieszaj.
Krok 5:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj kapustę przez 10 minut. Zdejmij pokrywkę, ponownie wymieszaj, trzymaj warzywa w ogniu przez kolejne 5 minut. Wyłącz ogień.
Krok 6:
Zagnieść ciasto na majonezie. Wbij jajko kurze do głębokiej miski. Dodaj majonez, sól do smaku. Ubij składniki trzepaczką lub mikserem, aby stały się jednorodną mieszanką.
Krok 7:
Dodaj proszek do pieczenia (można go zastąpić sodą gaszoną octem) i wlej przesianą mąkę pszenną.
Krok 8:
Zagnieść ciasto o konsystencji podobnej do gęstej śmietany.
Krok 9:
Nasmaruj formę do pieczenia ciasta masłem. Wlej trzecią część ciasta do formy.
Krok 10:
Rozłóż nadzienie kapusty na wierzchu, lepiej zostawić trochę miejsca z boków bez nadzienia, aby ciasto było całkowicie zamknięte. Wlać resztki ciasta na nadzienie z kapusty.
Krok 11:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 30 minut, ale musisz skupić się na pracy piekarnika, objętości formy i wielkości ciasta. Gotowość ciasta może być drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha. Ciasto jest gotowe. Wyjmujemy go z formy i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g