galaretowate ciasto z kapusty i marchwi na majonezie

bardzo szybkie, pyszne, z delikatnym nadzieniem z kapusty ciasto! Jednym z prostych i szybkich ciast na herbatę jest galaretka na majonezie. Aby nadzienie z kapusty było delikatne, smaczne i miękkie, kapustę należy najpierw lekko umieścić na patelni z marchewką i cebulą.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 56 % 15 g
węglowodany 33 % 9 g
177 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki ciasta według listy. Ponieważ ciasto na ciasto z galaretką gotuje się bardzo szybko, zacznijmy od przygotowania nadzienia. Obierz białą kapustę z górnych suchych liści, drobno posiekaj kapustę nożem lub rozdrabniaczem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby nadzienie kapusty z ciasta było smaczniejsze i aromatyczne, dodaj marchewkę i cebulę do kapusty. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. Obierz cebulę z łuski, drobno posiekaj nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go i rozłóż ugotowane warzywa na oleju. Smażyć marchewki i cebulę na średnim ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie na patelnię ze smażeniem warzyw wysyłamy posiekaną białą kapustę. Wymieszaj warzywa i smaż przez około 5 minut. Wlej kilka łyżek wody na patelnię z warzywami, dodaj sól do smaku, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj kapustę przez 10 minut. Zdejmij pokrywkę, ponownie wymieszaj, trzymaj warzywa w ogniu przez kolejne 5 minut. Wyłącz ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto na majonezie. Wbij jajko kurze do głębokiej miski. Dodaj majonez, sól do smaku. Ubij składniki trzepaczką lub mikserem, aby stały się jednorodną mieszanką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj proszek do pieczenia (można go zastąpić sodą gaszoną octem) i wlej przesianą mąkę pszenną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść ciasto o konsystencji podobnej do gęstej śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj formę do pieczenia ciasta masłem. Wlej trzecią część ciasta do formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż nadzienie kapusty na wierzchu, lepiej zostawić trochę miejsca z boków bez nadzienia, aby ciasto było całkowicie zamknięte. Wlać resztki ciasta na nadzienie z kapusty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 30 minut, ale musisz skupić się na pracy piekarnika, objętości formy i wielkości ciasta. Gotowość ciasta może być drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha. Ciasto jest gotowe. Wyjmujemy go z formy i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy