Ciasto kruche i twarogowe z dżemem truskawkowym

bardzo delikatne ciasto twarogowe. Ax co za pyszność! Kiedy masz dość ciast biszkoptowych i chcesz czegoś nowego, to ciasto jest właśnie na tę okazję. Bardzo delikatny i pyszny!Krem i ciasta po prostu rozpływają się w ustach. Spróbuj, Bardzo mi się podobało.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 2-8 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 36 % 20 g
węglowodany 52 % 29 g
329 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw robimy dżem.Rozmrozić truskawki lub wziąć świeże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Puryrujemy. Dodaj do niego cukier z pektyną.Podpalamy i gotujemy przez 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj produkty do testu. Wszystko ważymy na wadze.Weź miękkie masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij miękkie masło cukrem, możesz dodać szczyptę soli.Następnie włóż jajko i żółtko.Wymieszaj wszystko i dodaj mąkę z sodą. Dodaj mąkę w częściach. Ponieważ każdy jest inny, może potrzebować mniej. Zajęło mi gdzieś 400gr.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ciasto do lodówki na 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie podziel ciasto na części. Możesz na 8 części lub zważyć kawałki po 140gr. Rozwałkuj na papierze przez folię i natychmiast Wytnij okrąg, mam 20 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nakłuwamy ciasto widelcem. Takie ciasta będziemy mieli. W międzyczasie włącz piekarnik na 190gr. I piec do jasnozłotego koloru przez 5 minut. Zrobiłem dwa arkusze na raz i włączyłem tryb wentylatora.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozwól im ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dostałem taki stos ciast.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Robienie kremu. Aby to zrobić, przygotuj twaróg, mleko skondensowane i mascarpone.Mam płynny twaróg. Jeśli masz suchy twaróg, musisz go zmielić przez sito i możesz dodać 50 ml śmietany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż wszystkie składniki do miski miksera i ubij.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz zbierzemy ciasto. Nasz dżem ostygł, zgęstniał.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Więc kładziemy pierwsze ciasto, rozprowadzamy na nim 2-3 łyżeczki dżemu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz krem z twarogu. Około 4-5 łyżek stołowych.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Więc dalej. Nie smarujemy górnego ciasta.Boki są również lekko pokryte kremem. Ciasto będzie niemy ruchomy. Można było od razu rozłożyć w pierścieniu. Ale zawsze tak robię.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie owiń wszystko folią i owiń pierścieniem. Wkładamy na noc do lodówki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rano tak będzie wyglądał u nas.Teraz robimy krem do Slinky.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Śmietana i mascarpone powinny być bardzo zimne. Trzepaczkę można włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Następnie włóż wszystko do miski miksera i ubij. Natychmiast dodaj cukier puder. Ktoś może potrzebować więcej, próbuję. Nie wszyscy lubią zbyt słodkie.Nie możesz przerwać kremu. Dlatego musimy zatrzymać się na czas.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zbieramy krem do torby do gotowania i smarujemy ciasto.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Następnie szybko pracujemy specjalną szpatułką do ciast. Usuwamy nadmiar kremu i voila! Równe ciasto!

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Udekoruj, jak chcemy. Udekorowałem jagodami. Obmazując je kondurinem.Takie ciasto należy podać po 3 godzinach. Natychmiast wkładamy go do lodówki. Następnego dnia taki krem może pęknąć z góry, pamiętaj.Dlatego lepiej podawać tego dnia.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Jeśli udekorujesz kwiatami, musisz wytrzeć łodygi wódką i owinąć folią.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wszystko, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g

Podobne przepisy