skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania crostaty potrzebne będą: żółtka, cukier, masło, sól, mąka, dżem morelowy.
Krok 2:
Schłodzone masło pokroić w kostkę.
Krok 3:
Dodaj cukier do masła.
Krok 4:
Masło zmielić z cukrem.
Krok 5:
Dodaj mąkę przesianą solą.
Krok 6:
Zmiel wszystko, aż utworzy się okruchy.
Krok 7:
Ubij żółtka, dodaj do mąki, wymieszaj. Zagnieść ciasto.
Krok 8:
Uformuj kulkę z ciasta.
Krok 9:
1/3 ciasta oddzielić. Zawiń każdą część osobno w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto będzie łatwiejsze w obsłudze.
Krok 10:
W razie potrzeby przykryj przygotowane naczynie do pieczenia naoliwionym pergaminem. Na stole posypanym mąką rozwałkuj większość ciasta. Przenieś ciasto do formy, spłaszcz wzdłuż dna, wykonaj boki o wysokości co najmniej 3 cm.
Krok 11:
Ciasto delikatnie nakłuć widelcem.
Krok 12:
Rozłóż dżem na cieście.
Krok 13:
Wyjmij pozostałe ciasto z lodówki, rozwałkuj na posypanym mąką stole do warstwy. Pokrój w paski o szerokości około 1 cm.
Krok 14:
Ułóż paski na nadzieniu w kształcie siatki.
Krok 15:
Pozostało mi kilka pasków, połączyłem je z bokami. Boki należy zgiąć na farszu i lekko docisnąć.
Krok 16:
Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 190 stopni przez 30 minut na złoty kolor.
Krok 17:
Gotowe ciasto całkowicie schłodzić i podać. Miłego picia herbaty!
włoska crostata nie ma ściśle określonej receptury, więc możesz pokazać swoją wyobraźnię i gotować w oparciu o swoje gusta.
ciasto może być słodkie i przekąskowe. Ale priorytetem jest nadal pierwsza opcja.
każdy gęsty dżem, dżem lub konfitura nadaje się do nadzienia. Możesz także użyć świeżych owoców lub jagód, dodać dowolne orzechy.
wzięłam dżem morelowy, który zrobiłam według tego przepisu - https://1000.menu/cooking/38072-abrikosovoe-varene-s-kofeinymi-zernami
baza crostata zawiera wystarczającą ilość oleju, aby można ją było zamrozić i w razie potrzeby przygotować wypieki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal / 100g