Crostata z nadzieniem morelowym

włoskie ciasto owocowe z kruchego ciasta. Ciasto pod tą nazwą jest dla nas mało znane, ale we Włoszech jest dość popularne ze względu na łatwość przygotowania. Główną cechą crostaty jest to, że jest otwarta i ozdobiona na górze siatką pasków ciasta. Podawane tylko schłodzone.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 73 % 56 g
380 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania crostaty potrzebne będą: żółtka, cukier, masło, sól, mąka, dżem morelowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Schłodzone masło pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do masła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masło zmielić z cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę przesianą solą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel wszystko, aż utworzy się okruchy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij żółtka, dodaj do mąki, wymieszaj. Zagnieść ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj kulkę z ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    1/3 ciasta oddzielić. Zawiń każdą część osobno w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto będzie łatwiejsze w obsłudze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W razie potrzeby przykryj przygotowane naczynie do pieczenia naoliwionym pergaminem. Na stole posypanym mąką rozwałkuj większość ciasta. Przenieś ciasto do formy, spłaszcz wzdłuż dna, wykonaj boki o wysokości co najmniej 3 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto delikatnie nakłuć widelcem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż dżem na cieście.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij pozostałe ciasto z lodówki, rozwałkuj na posypanym mąką stole do warstwy. Pokrój w paski o szerokości około 1 cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż paski na nadzieniu w kształcie siatki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozostało mi kilka pasków, połączyłem je z bokami. Boki należy zgiąć na farszu i lekko docisnąć.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 190 stopni przez 30 minut na złoty kolor.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe ciasto całkowicie schłodzić i podać. Miłego picia herbaty!

włoska crostata nie ma ściśle określonej receptury, więc możesz pokazać swoją wyobraźnię i gotować w oparciu o swoje gusta.
ciasto może być słodkie i przekąskowe. Ale priorytetem jest nadal pierwsza opcja.
każdy gęsty dżem, dżem lub konfitura nadaje się do nadzienia. Możesz także użyć świeżych owoców lub jagód, dodać dowolne orzechy.
wzięłam dżem morelowy, który zrobiłam według tego przepisu - https://1000.menu/cooking/38072-abrikosovoe-varene-s-kofeinymi-zernami
baza crostata zawiera wystarczającą ilość oleju, aby można ją było zamrozić i w razie potrzeby przygotować wypieki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal / 100g

Podobne przepisy