trifle bananowe w szklance deserowej

pyszny, lekki i przewiewny deser na wakacje! Trifle to deser w szklance, który składa się z biszkoptu, śmietany i nadzienia. Opcje smakowe są bardzo zróżnicowane. A przygotowanie takiego deseru w domu nie będzie trudne. Chcę podzielić się z wami jednym z tych smaków.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 67 % 28 g
214 kcal
IG: 4 / 29 / 68

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

proponuję zrobić trifle z bananami.
przede wszystkim musisz zrobić biszkopt. Ogólnie rzecz biorąc, możesz użyć absolutnie dowolnego herbatnika, ale wolę klasyczny.

aby zrobić biszkopt, połącz jajka z cukrem i ubij na puszystą, stabilną masę. Następnie delikatnie wymieszaj z nimi przesianą mąkę i szczyptę sody.
ze względu na ubitą puszystość biszkopt powinien być dobrze upieczony, ale staram się grać bezpiecznie i dodawać trochę sody.
włóż gotowe ciasto do naczynia do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.

wyjmij gotowy biszkopt z formy, ostudź i pozwól mu się położyć. Możesz zostawić go na noc.

aby zrobić trifle, możesz wyciąć kubki o wymaganym rozmiarze z biszkoptu. Ale najwygodniej jest zmielić biszkopt w blenderze.

aby przygotować nadzienie, weź ciężką śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33%. Połącz je z cukrem pudrem i ubij w puszystą śmietanę.
banany połamać na kawałki i rozgnieść widelcem. Nie trzeba mocno zgniatać, niech pozostaną małe kawałki. Polej banany odrobiną soku z cytryny, aby się nie ściemniały.
wymieszaj połowę kremu z rozgniecionymi bananami.

przygotuj kubki triflowe. Polecam używać jednorazowych, przezroczystych tworzyw sztucznych.

połóż nadzienie bananowe na dnie kubków pierwszą warstwą. Następnie połóż warstwę biszkoptu i lekko dociśnij łyżką, aby było ciasno.

następnie powtórz warstwy-ponownie warstwę banana i warstwę biszkoptu.
ułóż kremową czapkę na wierzchu ostatnią warstwą. Użyj pozostałej połowy bitej śmietany.
aby uzyskać ładną górę, potrzebujesz worka do szprycowania z potrzebną dyszą.

gotowe trifle wstaw do lodówki na kilka godzin. W tym czasie biszkopt nasiąknie, a krem stwardnieje i staną się bardzo smaczne i delikatne.

i możesz udekorować górę deserów według własnych upodobań. Aby to zrobić, możesz użyć owoców, jagód lub cukierków.
miłej uczty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy