skład / składniki
metoda gotowania
proponuję zrobić trifle z bananami.
przede wszystkim musisz zrobić biszkopt. Ogólnie rzecz biorąc, możesz użyć absolutnie dowolnego herbatnika, ale wolę klasyczny.
aby zrobić biszkopt, połącz jajka z cukrem i ubij na puszystą, stabilną masę. Następnie delikatnie wymieszaj z nimi przesianą mąkę i szczyptę sody.
ze względu na ubitą puszystość biszkopt powinien być dobrze upieczony, ale staram się grać bezpiecznie i dodawać trochę sody.
włóż gotowe ciasto do naczynia do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.
wyjmij gotowy biszkopt z formy, ostudź i pozwól mu się położyć. Możesz zostawić go na noc.
aby zrobić trifle, możesz wyciąć kubki o wymaganym rozmiarze z biszkoptu. Ale najwygodniej jest zmielić biszkopt w blenderze.
aby przygotować nadzienie, weź ciężką śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33%. Połącz je z cukrem pudrem i ubij w puszystą śmietanę.
banany połamać na kawałki i rozgnieść widelcem. Nie trzeba mocno zgniatać, niech pozostaną małe kawałki. Polej banany odrobiną soku z cytryny, aby się nie ściemniały.
wymieszaj połowę kremu z rozgniecionymi bananami.
przygotuj kubki triflowe. Polecam używać jednorazowych, przezroczystych tworzyw sztucznych.
połóż nadzienie bananowe na dnie kubków pierwszą warstwą. Następnie połóż warstwę biszkoptu i lekko dociśnij łyżką, aby było ciasno.
następnie powtórz warstwy-ponownie warstwę banana i warstwę biszkoptu.
ułóż kremową czapkę na wierzchu ostatnią warstwą. Użyj pozostałej połowy bitej śmietany.
aby uzyskać ładną górę, potrzebujesz worka do szprycowania z potrzebną dyszą.
gotowe trifle wstaw do lodówki na kilka godzin. W tym czasie biszkopt nasiąknie, a krem stwardnieje i staną się bardzo smaczne i delikatne.
i możesz udekorować górę deserów według własnych upodobań. Aby to zrobić, możesz użyć owoców, jagód lub cukierków.
miłej uczty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g