kruche ciasto jabłkowe z polewą śmietanową

apetyczny, pachnący, rozpływa się w ustach, najsmaczniejszy! Szarlotka z kwaśną śmietaną znana jest wielu pod nazwą "cwietajewski", według przepisu poetki Mariny Cwietajewej. Miękkie kruche ciasto i dużo Delikatnego nadzienia jabłkowego-to ciasto przypadnie do gustu całej rodzinie!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 67 % 31 g
242 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szarlotkę z polewą śmietanową? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Zacznij od zrobienia kruchego ciasta na kwaśnej śmietanie. Jak zrobić ciasto? Zmiękczone masło (można je zastąpić margaryną, okaże się bardziej budżetowe, a smak i jakość ciasta nie pogorszy się po takiej wymianie, ale taki produkt jest mniej przydatny niż masło) włóż do głębokiej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj śmietanę (mam 20% tłuszczu, możesz wziąć mniej tłusty produkt), cukier, szczyptę soli, aby zrównoważyć smak. Trzepaczką lub mikserem elektrycznym wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Proszek do pieczenia można zastąpić sodą gaszoną octem stołowym lub sokiem z cytryny (pół łyżeczki sody, pół łyżeczki octu stołowego lub soku).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną. Zagnieść miękkie i łatwe do ułożenia ciasto kruche. Długie ugniatanie ciasta kruchego nie jest konieczne, aby produkty z niego nie były twarde. Głównym zadaniem jest zebranie ciasta w jedną bryłę. Zawiń kulkę ciasta kruchego w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. W międzyczasie zajmij się nadzieniem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak zrobić nadzienie? Jabłka mogą być używane w dowolnym smaku i obecności, ale lepsze odmiany słodko-kwaśne i lekko twarde, aby nie zamieniły się w ciasto w puree. Umyj jabłka, usuń skórkę, usuń rdzeń z nasionami. Pokrój jabłka w kliny. Aby jabłka nie ciemniały, można je skropić sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne, jeśli jabłka są przygotowane bezpośrednio przed pieczeniem ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj śmietanę. W misce włóż śmietanę, ubij jajko kurze, dodaj cukier i łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj składniki mikserem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij ciasto z lodówki. Nasmaruj naczynie do pieczenia ciasta olejem. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz jej smarować. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę według wielkości formy (mam formę o średnicy 22 cm), tworząc niskie boki z krawędzi ciasta. Ciasto włożyć do formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż plasterki jabłka na wierzchu, posyp mielonym cynamonem do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij jabłka kwaśną śmietaną. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania). Piec ciasto przez około 40 minut, wierzch powinien być złoty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Ciasto jest bardzo miękkie, delikatne i lekko wilgotne w smaku, mimo że baza jest krucha. Miłego picia herbaty!

liczba użytych jabłek zależy od ich wielkości.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy