ciasto z kiwi i bananem

placek odleciał natychmiast! Mogę polecić. Ciasto z owocami tropikalnymi na całkowicie wszechstronnym cieście. Tutaj wszelkie owoce i jagody nadają się jako nadzienie. Od zwykłych jabłek, gruszek i śliwek po egzotyczne ananasy, a nawet papaje. Ale oczywiście lepiej, jeśli owoce są kwaśne.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 73 % 37 g
246 kcal
IG: 3 / 11 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj jajka w ciepłej bieżącej wodzie. Ubij w suchym naczyniu. Dodaj cały cukier. I ubij mikserem, najpierw z małą prędkością, a następnie stopniowo zwiększając prędkość. Konieczne jest osiągnięcie lekkiej przewiewności masy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej słonecznikowy. Wymieszaj mieszaninę mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie przesiej mąkę do miski. Dodaj sól, sodę, wanilinę. I wlej mleko, najlepiej w temperaturze pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie wymieszaj ciasto mikserem. Tekstura ciasta powinna być gładka i jednolita. Konsystencja jest jak płynna śmietana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj kiwi. Umyj i obierz owoce. Posiekaj średnią kostką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obrane banany najpierw pokrój wzdłuż na pół, a następnie każdy z plasterków w średniej wielkości kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj dno naczynia do pieczenia dowolnym tłuszczem do pieczenia. Biorę olej słonecznikowy. Moja forma jest silikonowa o średnicy 24 cm. A na wierzchu losowo rozłóż owoce. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będzie ugotowane.

gotowość sprawdza się, wbijając wykałaczkę w sam środek ciasta. Jeśli wykałaczka wyjdzie całkowicie sucha, ciasto jest gotowe.
jeśli masz formę o średnicy 18-20 centymetrów (czyli znacznie mniejszą niż moja), sensowne jest ponowne obliczenie składników za pomocą dowolnego kalkulatora kulinarnego online.
w przeciwnym razie ryzykujesz ciasto z przypalonym dnem lub niepieczonym środkiem.
jeśli nie masz pod ręką mleka o temperaturze pokojowej, możesz go wycisnąć i schłodzić.
kawałki owoców nie powinny być mocno zanurzone w cieście. Po prostu rozrzuć je swobodnie na powierzchni. Podczas pieczenia ciasto wzrośnie i wypełni luki, a wierzch będzie piękny.
ciasto według tego przepisu jest umiarkowanie słodkie. Dlatego polecam wybór owoców lub jagód o wyraźnej kwaskowatości.
w ten sposób w cieście powstanie harmonia słodkich i kwaśnych smaków. A to zawsze sukces.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy