skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj jajka w ciepłej bieżącej wodzie. Ubij w suchym naczyniu. Dodaj cały cukier. I ubij mikserem, najpierw z małą prędkością, a następnie stopniowo zwiększając prędkość. Konieczne jest osiągnięcie lekkiej przewiewności masy.
Krok 2:
Wlej olej słonecznikowy. Wymieszaj mieszaninę mikserem.
Krok 3:
Następnie przesiej mąkę do miski. Dodaj sól, sodę, wanilinę. I wlej mleko, najlepiej w temperaturze pokojowej.
Krok 4:
Ponownie wymieszaj ciasto mikserem. Tekstura ciasta powinna być gładka i jednolita. Konsystencja jest jak płynna śmietana.
Krok 5:
Przygotuj kiwi. Umyj i obierz owoce. Posiekaj średnią kostką.
Krok 6:
Obrane banany najpierw pokrój wzdłuż na pół, a następnie każdy z plasterków w średniej wielkości kostkę.
Krok 7:
Nasmaruj dno naczynia do pieczenia dowolnym tłuszczem do pieczenia. Biorę olej słonecznikowy. Moja forma jest silikonowa o średnicy 24 cm. A na wierzchu losowo rozłóż owoce. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będzie ugotowane.
gotowość sprawdza się, wbijając wykałaczkę w sam środek ciasta. Jeśli wykałaczka wyjdzie całkowicie sucha, ciasto jest gotowe.
jeśli masz formę o średnicy 18-20 centymetrów (czyli znacznie mniejszą niż moja), sensowne jest ponowne obliczenie składników za pomocą dowolnego kalkulatora kulinarnego online.
w przeciwnym razie ryzykujesz ciasto z przypalonym dnem lub niepieczonym środkiem.
jeśli nie masz pod ręką mleka o temperaturze pokojowej, możesz go wycisnąć i schłodzić.
kawałki owoców nie powinny być mocno zanurzone w cieście. Po prostu rozrzuć je swobodnie na powierzchni. Podczas pieczenia ciasto wzrośnie i wypełni luki, a wierzch będzie piękny.
ciasto według tego przepisu jest umiarkowanie słodkie. Dlatego polecam wybór owoców lub jagód o wyraźnej kwaskowatości.
w ten sposób w cieście powstanie harmonia słodkich i kwaśnych smaków. A to zawsze sukces.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g