uzbecki placek z mięsem mielonym

krajowe pieczenie w domu! Warto gotować! Tradycyjne uzbeckie ciasta oznaczają gotowanie w tandoor, ale ten przepis pozwala uzyskać dokładnie ten smak i aromat w zwykłym piekarniku. Zwiewne ciasto pozostaje świeże przez kilka dni, a nadzienie mięsne daje wspaniały smak!
likaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 61 % 27 g
217 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

podgrzewamy wodę do stanu ciepłego, nie więcej niż 36 stopni, w przeciwnym razie drożdże zostaną ugotowane. Wlej pół szklanki ciepłej wody, dodaj łyżkę mąki, wlej drożdże, wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aż utworzy się Czapka.

do głębokiej miski wlej resztę ciepłej wody, dodaj sól i wodę z czapką drożdżową. Dobrze wymieszaj i zacznij dodawać mąkę. Należy go wcześniej przesiać do osobnej miski, wlać do wody drożdżowej i zagnieść. Najpierw mieszamy widelcem, a gdy ciasto stanie się zbyt gęste, kontynuujemy rękami. Zagniataj ciasto przez około 7 minut, aż stanie się miękkie, gładkie i nie przykleja się do dłoni. Zbieramy ciasto w kulkę, przykrywamy folią i odstawiamy na 2,5 godziny.

gdy ciasto kilkakrotnie wzrosło, wyjmujemy je z miski, rozciągamy na płaskie ciasto, składamy kilka razy i odstawiamy na godzinę. W tym czasie wzrośnie ponownie, stanie się gładki i błyszczący.

bierzemy mięso mielone gotowe, najlepiej wołowinę, ale możesz użyć dowolnego, w tym kombinacji różnych rodzajów. Jeśli chcesz, możesz ugotować go samodzielnie, przepuszczając kawałek mięsa przez maszynkę do mięsa.

obierz cebulę, umyj, wysusz i pokrój bardzo drobno, możesz nawet zetrzeć. Dodaj cebulę do mięsa mielonego, wyślij tam również zirę, suszoną bazylię, mielony pieprz i sól. Dobrze zagnieść mięso mielone widelcem lub rękami, aby przyprawy i cebula były równomiernie rozłożone.

przenieś połowę ciasta na stół posypany mąką i zwiń w ciasto o średnicy około 25 cm, rozłóż na nim połowę mięsa mielonego, weź go w małych porcjach, spłaszcz i rozłóż na powierzchni. Zawijamy ciasto z mięsem w rolkę i przekręcamy na pół. Kładziemy ciasto na kawałku, dociskamy je na środku, tworząc ciasto. Rozłóż ciasto na krawędziach. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem i zrób to samo z resztą ciasta.

pieczemy tortille w 200 stopniach przez 15 minut, następnie smarujemy powierzchnię jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Tortille są gotowe, można je podawać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy