skład / składniki
metoda gotowania
podgrzewamy wodę do stanu ciepłego, nie więcej niż 36 stopni, w przeciwnym razie drożdże zostaną ugotowane. Wlej pół szklanki ciepłej wody, dodaj łyżkę mąki, wlej drożdże, wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aż utworzy się Czapka.
do głębokiej miski wlej resztę ciepłej wody, dodaj sól i wodę z czapką drożdżową. Dobrze wymieszaj i zacznij dodawać mąkę. Należy go wcześniej przesiać do osobnej miski, wlać do wody drożdżowej i zagnieść. Najpierw mieszamy widelcem, a gdy ciasto stanie się zbyt gęste, kontynuujemy rękami. Zagniataj ciasto przez około 7 minut, aż stanie się miękkie, gładkie i nie przykleja się do dłoni. Zbieramy ciasto w kulkę, przykrywamy folią i odstawiamy na 2,5 godziny.
gdy ciasto kilkakrotnie wzrosło, wyjmujemy je z miski, rozciągamy na płaskie ciasto, składamy kilka razy i odstawiamy na godzinę. W tym czasie wzrośnie ponownie, stanie się gładki i błyszczący.
bierzemy mięso mielone gotowe, najlepiej wołowinę, ale możesz użyć dowolnego, w tym kombinacji różnych rodzajów. Jeśli chcesz, możesz ugotować go samodzielnie, przepuszczając kawałek mięsa przez maszynkę do mięsa.
obierz cebulę, umyj, wysusz i pokrój bardzo drobno, możesz nawet zetrzeć. Dodaj cebulę do mięsa mielonego, wyślij tam również zirę, suszoną bazylię, mielony pieprz i sól. Dobrze zagnieść mięso mielone widelcem lub rękami, aby przyprawy i cebula były równomiernie rozłożone.
przenieś połowę ciasta na stół posypany mąką i zwiń w ciasto o średnicy około 25 cm, rozłóż na nim połowę mięsa mielonego, weź go w małych porcjach, spłaszcz i rozłóż na powierzchni. Zawijamy ciasto z mięsem w rolkę i przekręcamy na pół. Kładziemy ciasto na kawałku, dociskamy je na środku, tworząc ciasto. Rozłóż ciasto na krawędziach. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem i zrób to samo z resztą ciasta.
pieczemy tortille w 200 stopniach przez 15 minut, następnie smarujemy powierzchnię jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Tortille są gotowe, można je podawać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g