Charlotte czekoladowa z gruszkami

przepis Charlotte dla fanów czekoladowych wypieków. Przepis Charlotte nie jest teraz zaskoczony. Klasyczna wersja ciasta z czasem otrzymuje różne dodatki. Przygotowałem ciasto na tę Charlotte z dodatkiem kakao i pachnących gruszek. Okazało się bardzo czekoladowe i soczyste!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 74 % 34 g
203 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować czekoladową Charlotte z gruszkami, potrzebujesz: jajek, cukru, soli, kakao, mąki, cynamonu, gruszek, oleju roślinnego do smarowania formy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z kakao, dobrze przesiać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz jajka z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubijaj ze średnią prędkością miksera, aż uzyskasz gęstą, jasną masę I 3-4 razy większą objętość. W procesie ubijania dodaj sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę z kakao do masy jajecznej w częściach. Wymieszaj łopatką ruchami od góry do dołu, nasycając ciasto powietrzem. Należy to zrobić bardzo ostrożnie, niezbyt szybko, ale nie przez długi czas, aby ciasto nie straciło lekkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinno być puszyste, jednorodne ciasto bez grudek mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gruszki umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt cienkie plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W razie potrzeby przykryj formę pergaminem, posmaruj olejem. Ułóż plastry gruszki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ciasto na warstwę owocową, delikatnie spłaszcz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, aby ciasto nie opadło. Gotowe wypieki odstawić w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut, a następnie wyjąć. Schłodzić Charlotte, odwrócić na talerz, aby gruszki były na wierzchu i podać. Miłego picia herbaty!

Klasyczna Charlotte to biszkopt z jajek, cukru i mąki z jabłkami. Obecnie przepisy Charlotte są bardzo zróżnicowane, odeszły już od klasycznej wersji. To ciasto gotuje się na śmietanie, majonezie i kefirze, a nawet bez jajek! Tradycyjne jabłka zastępuje się różnymi owocami: gruszkami, morelami, śliwkami, a także jagodami.

aby Charlotte odniosła sukces, mąkę należy przesiać. To wzbogaci ją w tlen i zwiększy blask gotowego ciasta.

wskazane jest, aby owoce były niedojrzałe, aby po upieczeniu kawałki zachowały swój kształt. Skóry nie można obrać. Jeśli gruszki są kwaśne, nie zepsuje to Smaku Charlotte, wręcz przeciwnie, nada ciastu przyjemną słodko-kwaśną nutę.

w razie potrzeby górę Charlotte można posypać cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy