skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować czekoladową Charlotte z gruszkami, potrzebujesz: jajek, cukru, soli, kakao, mąki, cynamonu, gruszek, oleju roślinnego do smarowania formy.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z kakao, dobrze przesiać.
Krok 3:
Połącz jajka z cukrem.
Krok 4:
Ubijaj ze średnią prędkością miksera, aż uzyskasz gęstą, jasną masę I 3-4 razy większą objętość. W procesie ubijania dodaj sól.
Krok 5:
Dodaj mąkę z kakao do masy jajecznej w częściach. Wymieszaj łopatką ruchami od góry do dołu, nasycając ciasto powietrzem. Należy to zrobić bardzo ostrożnie, niezbyt szybko, ale nie przez długi czas, aby ciasto nie straciło lekkości.
Krok 6:
Powinno być puszyste, jednorodne ciasto bez grudek mąki.
Krok 7:
Gruszki umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
Krok 8:
W razie potrzeby przykryj formę pergaminem, posmaruj olejem. Ułóż plastry gruszki.
Krok 9:
Wlej ciasto na warstwę owocową, delikatnie spłaszcz.
Krok 10:
Piecz Charlotte w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, aby ciasto nie opadło. Gotowe wypieki odstawić w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut, a następnie wyjąć. Schłodzić Charlotte, odwrócić na talerz, aby gruszki były na wierzchu i podać. Miłego picia herbaty!
Klasyczna Charlotte to biszkopt z jajek, cukru i mąki z jabłkami. Obecnie przepisy Charlotte są bardzo zróżnicowane, odeszły już od klasycznej wersji. To ciasto gotuje się na śmietanie, majonezie i kefirze, a nawet bez jajek! Tradycyjne jabłka zastępuje się różnymi owocami: gruszkami, morelami, śliwkami, a także jagodami.
aby Charlotte odniosła sukces, mąkę należy przesiać. To wzbogaci ją w tlen i zwiększy blask gotowego ciasta.
wskazane jest, aby owoce były niedojrzałe, aby po upieczeniu kawałki zachowały swój kształt. Skóry nie można obrać. Jeśli gruszki są kwaśne, nie zepsuje to Smaku Charlotte, wręcz przeciwnie, nada ciastu przyjemną słodko-kwaśną nutę.
w razie potrzeby górę Charlotte można posypać cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g