deser wiśnia w czerwonym winie o smaku migdałowym

Zachwyć swoją rodzinę eleganckim deserem jagodowym! Kiedyś kuma poczęstowała mnie bardzo smacznym deserem z wiśni i bez wahania postanowiłam samodzielnie ugotować takie pyszne. Smaku wiśni gotowanych w czerwonym winie nie da się porównać z niczym! Spróbuj!
TashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 96 % 51 g
129 kcal
IG: 68 / 0 / 32

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Sortujemy wiśnie z uszkodzonych jagód, usuwamy łodygi, myjemy.

2. Przygotowane jagody przenosimy na patelnię, wlewamy cukier.

3. Wlej skrobię kukurydzianą do małej miski, wlej trochę wina (dosłownie 1 łyżkę stołową), mieszaj, aż będzie gładka.

3. Pozostałe wino wlewamy do rondla z wiśniami, wysyłamy rondel do ognia.

4. Doprowadź zawartość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 12 minut, ciągle mieszając.

5. Następnie dodaj zawiesinę skrobi i wina do wiśni, gotuj przez kolejną minutę, aby lekko zagęścić sok.

6. Wyłącz ogień, dodaj ekstrakt migdałowy, wymieszaj.

takie wiśnie można przechowywać w lodówce przez 6-7 dni, aw zamrażarce nawet do 6 miesięcy.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ekstrakt z migdałów - 0   kcal/100g

Podobne przepisy