deser wiśnia w czerwonym winie o smaku migdałowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Sortujemy wiśnie z uszkodzonych jagód, usuwamy łodygi, myjemy.
2. Przygotowane jagody przenosimy na patelnię, wlewamy cukier.
3. Wlej skrobię kukurydzianą do małej miski, wlej trochę wina (dosłownie 1 łyżkę stołową), mieszaj, aż będzie gładka.
3. Pozostałe wino wlewamy do rondla z wiśniami, wysyłamy rondel do ognia.
4. Doprowadź zawartość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 12 minut, ciągle mieszając.
5. Następnie dodaj zawiesinę skrobi i wina do wiśni, gotuj przez kolejną minutę, aby lekko zagęścić sok.
6. Wyłącz ogień, dodaj ekstrakt migdałowy, wymieszaj.
takie wiśnie można przechowywać w lodówce przez 6-7 dni, aw zamrażarce nawet do 6 miesięcy.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ekstrakt z migdałów - 0 kcal/100g