niemiecka zupa marchewkowa Eintopf

gęsta zupa zastąpi zarówno pierwsze, jak i drugie danie! Zupa z wędzonymi kiełbaskami jest bardzo aromatyczna i pyszna. Jest przygotowywany szybko i tak prosto, jak to możliwe, więc ten przepis będzie prawdziwym ratownikiem, gdy nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie. Oryginalna nazwa zupy to "Möhreneintopf".
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 30 % 6 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których będziemy potrzebować do zrobienia eintopfa. Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój marchewki i ziemniaki o tej samej wielkości w średniej wielkości kostkę. Pokrój cebulę również niezbyt drobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rondlu z grubymi krawędziami rozgrzej olej roślinny. Możesz gotować Eintopf w kotle lub w żeliwie, będzie jeszcze smaczniejszy. Dodaj marchewkę i cebulę. Ciągle mieszając smaż warzywa przez dziesięć minut na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ziemniaki do garnka, ponownie mieszając gotuj wszystko razem przez około 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ogień do maksimum. Napełnij garnek bulionem (możesz użyć bulionu z kurczaka, warzyw lub po prostu wrzącej wody, będzie nie mniej smaczny). Dodaj liść laurowy do całej zawartości. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj zupę pod zamkniętą pokrywką, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane (zajmie to około dziesięciu minut). Pokrój kiełbaski w plastry (jeśli to konieczne, najpierw usuń skórkę z kiełbasy).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czosnek drobno posiekaj arbitralnie lub przepuść przez prasę. Wyślij kiełbaski i czosnek na patelnię. Ogień ponownie do maksimum. Sól do smaku. (ostrożnie z solą, gdy zupa zostanie zaparzona, stanie się bardziej słona z powodu kiełbas).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy zupa zacznie bulgotać, Wyślij do niej drobno posiekaną natkę pietruszki i natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Pod zamkniętą pokrywką pozostaw aintopf na co najmniej piętnaście minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas serwowania pieprz do smaku.

jeśli chcesz smacznie i satysfakcjonująco nakarmić całą swoją rodzinę, proponuję ugotować Aintopf "marchew".
Eintopf to bardzo gęsta zupa, zwykle gotowana na bulionie z kurczaka, mięsa lub warzyw. W rzeczywistości do zupy można dodać dowolne warzywa, które są dostępne w lodówce.

zamiast kiełbas Kabanossi można użyć dowolnej kiełbasy wędzonej lub wędzonej, można również dodać wędzone kiełbaski lub inne wędzone mięso.
Eintopf można podawać ze śmietaną posypaną zielem angielskim lub czarnym pieprzem.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy