skład / składniki
metoda gotowania
marchewki i cebulę obieramy i myjemy. Następnie zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w drobną kostkę. Gotuj ryż przez 8-10 minut w osolonej wodzie, ostudź. Smażyć cebulę z marchewką na oleju roślinnym, przenieść na talerz i pozostawić do ostygnięcia. Drobno posiekaj kapustę i zmiksuj rękami. Po zakończeniu wszystkich prac przygotowawczych dodaj schłodzony ryż, kapustę, marchewkę i cebulę do mielonego mięsa. Wbijamy jajka, a także dodajemy zmiażdżony czosnek. Masę dokładnie zagniatamy rękami, solą i pieprzem do smaku, w razie potrzeby dodajemy świeże lub suszone zioła. Tworzymy Duże "kotlety".
przygotuj nadzienie: dokładnie wymieszaj koncentrat pomidorowy w wodzie. Smażyć leniwe gołąbki na patelni z obu stron, aż będą złote. Wlać nadzienie pomidorowe do gołąbków. Dusić na małym ogniu przez około 20 minut z przykrytą pokrywką. Leniwe gołąbki są gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g