zupa puree z cukinii z pomidorami i śmietaną

zrobiłem tłuczone ziemniaki i okazało się, że jest to pyszna zupa dla całej rodziny! Wspaniały przepis na pyszną zupę-puree z cukinii z papryką i pomidorami, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną zupę puree, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeden kilogram cukinii kroimy losowo w niezbyt małą kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż pokrojoną cukinię w garnku odpowiednim do gotowania zupy, wlej nieco ponad połowę garnka wody i umieść go na włączonym piecu, aby ugotować cukinię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój jedną paprykę w dowolną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaną paprykę rozprowadzamy na patelni, po dodaniu do niej oleju roślinnego do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój jedną głowę cebuli na pół pierścienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do papryki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dwa ząbki czosnku kroimy w dowolne plasterki i wysyłamy na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj jedną marchewkę na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż startą marchewkę na patelni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój trzysta gramów pomidorów w dowolną kostkę i włóż do wspólnej patelni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Drobno posiekaj pięćdziesiąt gramów posiekanego koperku z natką pietruszki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włącz piec na średnią temperaturę i umieść na nim patelnię z pokrojonymi warzywami, które smażymy stale mieszając.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smażone warzywa przenosimy z patelni na patelnię do cukinii i mieszając, kontynuujemy gotowanie przez kolejne trzy minuty.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż wcześniej posiekaną natkę pietruszki z koperkiem na patelni.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj dwieście gramów śmietany do rondla i wymieszaj wszystkie składniki blenderem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowaną idealną zupę puree rozlewamy na talerze i podajemy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich, drodzy przyjaciele!

Czy wiesz, że puree zup wymyślili we Francji i jedli je tylko arystokraci? Więc nie wiedziałem. Kiedyś zaproponowali spróbowanie charakterystycznej zupy. Nie spodziewałem się niczego czarującego, ale jak bardzo się pomyliłem! To nie tylko pyszne, to danie wywołuje chęć lizania talerza najdelikatniejsza konsystencja warzyw kilka smaków, które kolejno otwierają się w ustach. Fajerwerki smaku! A gotowanie jest łatwe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy