czerwona fasola pełnoziarnista z orzechami włoskimi

Wypełnij swój dom zapachami i smakiem Gruzji! Pikantny zapach przypraw, po ugotowaniu gruzińskiego lobio, będzie królował w powietrzu przez długi czas, a aromat kolendry nada dodatkową nutę świeżości. A połączenie czerwonej fasoli z jasnozielonym kolorem zieleni tylko pobudzi Twój apetyt.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 50 % 12 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zalej fasolę zimną wodą i pozostaw do namoczenia przez noc. Po upływie czasu spuszczamy wodę z fasoli, przenosimy fasolę do głębokiego rondla, napełniamy czystą wodą i podpalamy. Doprowadź wodę do wrzenia, usuń powstałą pianę, zmniejsz ogień, zamknij patelnię pokrywką i gotuj fasolę na średnim ogniu, aż będzie gotowa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w kostkę i lekko usmaż na oleju roślinnym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy fasola będzie gotowa, wlej bulion do osobnego pojemnika (nadal nam się przyda) i dodaj smażoną cebulę do gotowanej fasoli na patelni, sól i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowanie sosu octowego do lobio. Wlej ocet jabłkowy do małego rondla lub kadzi i wlej przyprawy: chmiel-suneli, oregano, kolendrę i paprykę. Wymieszaj wszystko i zagotuj mieszaninę, a następnie gotuj przez kolejne 2 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą blendera posiekaj orzechy włoskie, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z czerwoną fasolą ze smażoną cebulą dodaj koncentrat pomidorowy, mieszankę orzechowo-czosnkową, wlej sos z przyprawami i 1 szklankę wywaru z fasoli. Mieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut na średnim ogniu. Jeśli lobio wydaje się suche, dodaj więcej wywaru z fasoli i doprowadź lobio do pożądanej konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj kolendrę i pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż lobio na dużym naczyniu, posyp posiekanymi ziołami i podawaj.

Ilość dodanego wywaru może być bardzo różna, musisz skupić się na swoich preferencjach, ponieważ konsystencja lobio może być inna. W gruzińskich rodzinach przygotowywane są zarówno płynne lobio, prawie jak zupa, jak i gęste wersje. Wolę średnią wersję-fasolę z gęstym sosem.
lobio należy podawać z chlebem pita, chlebem "shotis Puri" lub tortillami kukurydzianymi mchadi. Aby uzyskać dużą jasność, lobio można ozdobić ziarnami granatu. I oczywiście do stołu należy podać kieliszek dobrego gruzińskiego wina.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy