skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zalej fasolę zimną wodą i pozostaw do namoczenia przez noc. Po upływie czasu spuszczamy wodę z fasoli, przenosimy fasolę do głębokiego rondla, napełniamy czystą wodą i podpalamy. Doprowadź wodę do wrzenia, usuń powstałą pianę, zmniejsz ogień, zamknij patelnię pokrywką i gotuj fasolę na średnim ogniu, aż będzie gotowa.
Krok 2:
Pokrój cebulę w kostkę i lekko usmaż na oleju roślinnym.
Krok 3:
Gdy fasola będzie gotowa, wlej bulion do osobnego pojemnika (nadal nam się przyda) i dodaj smażoną cebulę do gotowanej fasoli na patelni, sól i wymieszaj.
Krok 4:
Przygotowanie sosu octowego do lobio. Wlej ocet jabłkowy do małego rondla lub kadzi i wlej przyprawy: chmiel-suneli, oregano, kolendrę i paprykę. Wymieszaj wszystko i zagotuj mieszaninę, a następnie gotuj przez kolejne 2 minuty.
Krok 5:
Za pomocą blendera posiekaj orzechy włoskie, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i wymieszaj.
Krok 6:
Na patelni z czerwoną fasolą ze smażoną cebulą dodaj koncentrat pomidorowy, mieszankę orzechowo-czosnkową, wlej sos z przyprawami i 1 szklankę wywaru z fasoli. Mieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut na średnim ogniu. Jeśli lobio wydaje się suche, dodaj więcej wywaru z fasoli i doprowadź lobio do pożądanej konsystencji.
Krok 7:
Umyj kolendrę i pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 8:
Rozłóż lobio na dużym naczyniu, posyp posiekanymi ziołami i podawaj.
Ilość dodanego wywaru może być bardzo różna, musisz skupić się na swoich preferencjach, ponieważ konsystencja lobio może być inna. W gruzińskich rodzinach przygotowywane są zarówno płynne lobio, prawie jak zupa, jak i gęste wersje. Wolę średnią wersję-fasolę z gęstym sosem.
lobio należy podawać z chlebem pita, chlebem "shotis Puri" lub tortillami kukurydzianymi mchadi. Aby uzyskać dużą jasność, lobio można ozdobić ziarnami granatu. I oczywiście do stołu należy podać kieliszek dobrego gruzińskiego wina.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g