skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierogi z mięsem? Weź jedną czwartą ziemniaków potrzebnych do przygotowania tego dania, umyj je i włóż do rondla z wodą. Umieść rondel na średnim ogniu, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki przez 25-35 minut, w zależności od wielkości bulw. Gotowość określ ostrym nożem - powinien swobodnie przekłuwać ziemniaki. Spuść wodę, ostudź ziemniaki.
Krok 2:
Gdy ziemniaki w mundurkach będą prawie gotowe, zacznij pocierać Pozostałe surowe ziemniaki na drobnej tarce, tak jak na placki ziemniaczane.
Krok 3:
Durszlak umieszczony w głębokim pojemniku wyłóż lnianym ręcznikiem. Połóż na nim starte ziemniaki. Zbierz krawędzie ręcznika tak, aby mieszanka ziemniaczana znalazła się w "torbie" i wyciśnij z niej nadmiar płynu. Nie przesadzaj, aby masa nie stała się zbyt sucha, powinna pozostać trochę wilgotna.
Krok 4:
Umieść powstałą masę ziemniaczaną w osobnym pojemniku. Obierz cebulę, zetrzyj jedną cebulę na tej samej tarce co ziemniaki. Dodaj startą cebulę do ziemniaków. Wymieszaj składniki.
Krok 5:
Ugotowane ziemniaki obrać, a następnie zetrzeć na drobnej tarce. Włóż do miski z surową masą ziemniaczano-cebulową, dodaj połowę normy skrobi (1,5 łyżki) i sól do smaku. Wymieszaj składniki. Ciasto ziemniaczane jest gotowe.
Krok 6:
Sprawdź, czy ciasto jest gotowe — zagotuj niewielką ilość wody i włóż kulkę ciasta do wrzącej wody. Gotuj przez 4 minuty. Jeśli się nie rozpada, wszystko jest zrobione dobrze. W przeciwnym razie dodaj trochę więcej skrobi i sprawdź ponownie.
Krok 7:
Przygotuj nadzienie do pierogów. Jak zrobić nadzienie? Aby to zrobić, weź mięso mielone, mam wołowinę i wieprzowinę. Pokrój kolejną cebulę w drobną kostkę. Złożyć mięso mielone i cebulę w jednym pojemniku, dodać sól i czarny pieprz. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Posyp deskę lub powierzchnię roboczą skrobią ziemniaczaną. Podziel powstałe ciasto ziemniaczane na 8 równych części. Spłaszcz każdy kawałek do ciasta, na środku którego połóż łyżkę nadzienia mięsnego.
Krok 9:
Zbierz brzegi ziemniaków, tworząc pierogi w Podłużny placek. Czasami są okrągłe, możesz je dowolnie kształtować. Ułóż powstałe półfabrykaty na desce lub powierzchni roboczej pokrytej folią spożywczą.
Krok 10:
Weź pozostałą skrobię (1,5 łyżki stołowej), napełnij ją pół szklanki wody, dobrze wymieszaj. Wlej wodę do dużego rondla, zagotuj, a następnie wlej skrobię rozcieńczoną w wodzie cienkim strumieniem, cały czas mieszając zawartość rondla. Zmniejsz ogień i bardzo ostrożnie włóż pierogi do niezbyt wrzącej wody. Gotuj je przez 20 minut.
Krok 11:
W tym czasie przygotuj sos. Jak zrobić sos? Pokrój boczek i pozostałą cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego cebulę i boczek. Smaż je na małym ogniu na złoty kolor. Pod koniec gotowania dodaj sól do smaku.
Krok 12:
Po upływie 20 minut ostrożnie wyjmij pierogi z patelni łyżką cedzakową i połóż na talerzu lub półmisku. Połóż na nich powstały sos z cebuli i boczku. Podawaj pierogi natychmiast gorące na stole. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g