Zupa rybna z czerwonej ryby z kolendrą

to lekka i jednocześnie niezwykle zdrowa zupa!
ONeilAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 42 % 11 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy nasze składniki zupy. Z ryby najpierw obieramy łuski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój rybę na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę i paprykę tak drobno, jak to możliwe, a marchewki na ćwiartki kół. Obierz i pokrój ziemniaki w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na mieszance masła i olejów roślinnych spasserujemy cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jednocześnie gotuj rybę w gotowanej wodzie przez 10 minut wraz z liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Jeśli używasz lekko solonej ryby, nie musisz solić bulionu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewkę i ostrą paprykę do spasserowanej cebuli. Smażyć przez 5-7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec pieczenia dodaj kolendrę i zmielony czarny pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowaną rybę ostrożnie wyjmujemy z bulionu, który z kolei filtrujemy. W czystym bulionie gotuj ziemniaki do połowy ugotowane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj smażenie z innych warzyw do ziemniaków. Gotuj nadal przez 5-7 minut. Pod koniec gotowania sprawdzamy sól i dodajemy ją, jeśli to konieczne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż porcję ryby na talerzu, dodaj tam bulion i warzywa, udekoruj świeżą pietruszką lub innymi ulubionymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy