gęsta kasza manna na mleku

pyszna i urocza owsianka na pełne śniadanie! Kasza manna to bardzo delikatne i lekkie danie, które świetnie nadaje się na śniadanie. Nie wymyślono jeszcze nic bardziej przydatnego zamiast owsianki na początek dnia pracy. Przepis na jego przygotowanie jest bardzo prosty. Dlatego po prostu nie może działać.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 74 % 17 g
112 kcal
IG: 24 / 24 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gęstą kaszę mannę na mleku? Aby przygotować owsiankę, odmierz luźne składniki-cukier i semolinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małej kadzi lub małym rondlu wlej wymaganą ilość mleka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp cukrem i szczyptą soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej semolinę do zimnego mleka i podpal do ogrzania. Podgrzewać przy ciągłym mieszaniu. Przygotowując kaszę mannę, zawsze wlewam semolinę do zimnego mleka. Jednocześnie nie mam grudek w gotowej owsiance.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas procesu podgrzewania zobaczysz, że owsianka zaczyna gęstnieć. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty. Następnie wyłącz ogień, wyjmij owsiankę z pieca i przykryj owsiankę pokrywką. Odstaw na kolejne 5 minut. Gotową owsiankę należy zaparzyć i trochę odpocząć. Następnie włóż owsiankę do talerzy i podawaj. Smacznego!

odpowiednio ugotowana kasza manna spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.Takie danie doda siły, energii i rozweseli.
kasza manna będzie nie tylko wspaniałym początkiem dnia, ale także pomoże uporządkować przewód pokarmowy. Doskonale nadaje się do diety i żywności dla niemowląt. Ale nadal nie warto go nadużywać. Ogólnie, jak każde inne danie. Jak mówią - wszystko jest w porządku z umiarem.
do gotowej kaszy manny można dodać trochę masła. Ale z masłem jej dzieci tak naprawdę nie lubią. Dlatego dla dzieci możesz włożyć do niego kilka świeżych jagód, na przykład maliny. Latem zawsze zamrażam maliny, truskawki i truskawki. Tutaj są idealne do dodatków do owsianki. Tylko dodać je na do na gorąco. Podwójne zastosowanie-a jagody rozmrożą się z gorącej owsianki, a owsianka ostygnie i nie będzie tak paląca.
danie przygotowane według tego przepisu ma bardzo apetyczny wygląd i delikatny smak.
nawiasem mówiąc, semolinę można spożywać nie tylko w postaci owsianki. Na jego podstawie możesz przygotować zapiekankę, serniki, a nawet krem do ciasta... ale o tym innym razem.

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy