skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gęstą kaszę mannę na mleku? Aby przygotować owsiankę, odmierz luźne składniki-cukier i semolinę.
Krok 2:
W małej kadzi lub małym rondlu wlej wymaganą ilość mleka.
Krok 3:
Posyp cukrem i szczyptą soli.
Krok 4:
Wlej semolinę do zimnego mleka i podpal do ogrzania. Podgrzewać przy ciągłym mieszaniu. Przygotowując kaszę mannę, zawsze wlewam semolinę do zimnego mleka. Jednocześnie nie mam grudek w gotowej owsiance.
Krok 5:
Podczas procesu podgrzewania zobaczysz, że owsianka zaczyna gęstnieć. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty. Następnie wyłącz ogień, wyjmij owsiankę z pieca i przykryj owsiankę pokrywką. Odstaw na kolejne 5 minut. Gotową owsiankę należy zaparzyć i trochę odpocząć. Następnie włóż owsiankę do talerzy i podawaj. Smacznego!
odpowiednio ugotowana kasza manna spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.Takie danie doda siły, energii i rozweseli.
kasza manna będzie nie tylko wspaniałym początkiem dnia, ale także pomoże uporządkować przewód pokarmowy. Doskonale nadaje się do diety i żywności dla niemowląt. Ale nadal nie warto go nadużywać. Ogólnie, jak każde inne danie. Jak mówią - wszystko jest w porządku z umiarem.
do gotowej kaszy manny można dodać trochę masła. Ale z masłem jej dzieci tak naprawdę nie lubią. Dlatego dla dzieci możesz włożyć do niego kilka świeżych jagód, na przykład maliny. Latem zawsze zamrażam maliny, truskawki i truskawki. Tutaj są idealne do dodatków do owsianki. Tylko dodać je na do na gorąco. Podwójne zastosowanie-a jagody rozmrożą się z gorącej owsianki, a owsianka ostygnie i nie będzie tak paląca.
danie przygotowane według tego przepisu ma bardzo apetyczny wygląd i delikatny smak.
nawiasem mówiąc, semolinę można spożywać nie tylko w postaci owsianki. Na jego podstawie możesz przygotować zapiekankę, serniki, a nawet krem do ciasta... ale o tym innym razem.
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g