skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować przepis, musisz zebrać grzyby ryadovki w lesie. Grzyby najlepiej zbierać w połowie października. Na filmie autor szczegółowo opowiada i pokazuje, jak wyglądają grzyby ryadovki, ale jeśli masz wątpliwości, lepiej kupić je od kompetentnych ludzi w sklepie lub na rynku.
Krok 2:
Grzyby ryadovki to rodzaj myszoskoczka, więc rosną w piasku. Muszą być dobrze spłukane z piasku i oczyścić czapkę i nogę, tak jak zwykle obieramy ziemniaki. Umieść czyste grzyby na patelni, zalej wodą i podpal.
Krok 3:
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut na średnim ogniu. Odcedź grzyby na durszlaku, ponownie dobrze spłucz wodą, włóż do rondla i zalej wodą przeznaczoną do marynaty.
Krok 4:
Dodaj sól, liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu do wody z grzybami, wszystko zagotuj i gotuj przez 45 minut. 3 minuty przed końcem gotowania dodaj ocet.
Krok 5:
Ułóż grzyby w szklanych, czystych słoikach aż do krawędzi, nie pozostawiając powietrza i zwiń. Z tej ilości składników uzyskuje się 2 litry marynowanych grzybów.
Krok 6:
Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznej zimy i smacznego!
grzyby ryadovki to zbiorcza nazwa całego rzędu grzybów, który obejmuje zarówno gatunki jadalne, jak i warunkowo jadalne. Zasadniczo wszystkie są jadalne: szary rząd, Topola, olbrzym, Matsutake, masywny i żółty. Rzędy mają całą listę przydatnych właściwości. Tak więc dla medycyny bardzo cenne jest to, że z enzymów zawartych w rzędach otrzymuje się wiele antybiotyków, które najczęściej mają na celu zwalczanie prątka gruźlicy. Grzyby są również bogate w witaminy z grupy B, PP, C, A.
te grzyby są znane z tego, że dobrze pomagają w przepracowaniu umysłowym. Lekarze zalecają szeregowce osobom cierpiącym na cukrzycę i nadciśnienie.
ze względu na to, że mają bardzo mało kalorii, grzyby świetnie nadają się do żywienia dietetycznego, a obecność dużej ilości mikroelementów i białek sprawia, że są doskonałym pożywieniem dla wegetarian. Pod względem składu chemicznego są bardzo zbliżone do mięsa, dlatego są w stanie je całkowicie zastąpić.
jadalne grzyby ryadovki są bardzo przydatne dla ludzi. Ich zaletą jest to, że grzyby zawierają witaminy i substancje, które mają korzystny wpływ na organizm, pomagając radzić sobie z wieloma chorobami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g