marynowane grzyby ryadovki na zimę

Mój ulubiony przepis na marynowanie rzędów. Natura daje nam wiele dobrego i smacznego. W szczególności grzyby leśne, które wszyscy bardzo kochają w mojej rodzinie. Z dużej różnorodności grzybów do marynowania wybieram ryadovki (czarnuszki, Myszoskoczki), których przepis chcę się z tobą podzielić.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 33 % 1 g
15 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować przepis, musisz zebrać grzyby ryadovki w lesie. Grzyby najlepiej zbierać w połowie października. Na filmie autor szczegółowo opowiada i pokazuje, jak wyglądają grzyby ryadovki, ale jeśli masz wątpliwości, lepiej kupić je od kompetentnych ludzi w sklepie lub na rynku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grzyby ryadovki to rodzaj myszoskoczka, więc rosną w piasku. Muszą być dobrze spłukane z piasku i oczyścić czapkę i nogę, tak jak zwykle obieramy ziemniaki. Umieść czyste grzyby na patelni, zalej wodą i podpal.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut na średnim ogniu. Odcedź grzyby na durszlaku, ponownie dobrze spłucz wodą, włóż do rondla i zalej wodą przeznaczoną do marynaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól, liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu do wody z grzybami, wszystko zagotuj i gotuj przez 45 minut. 3 minuty przed końcem gotowania dodaj ocet.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż grzyby w szklanych, czystych słoikach aż do krawędzi, nie pozostawiając powietrza i zwiń. Z tej ilości składników uzyskuje się 2 litry marynowanych grzybów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznej zimy i smacznego!

grzyby ryadovki to zbiorcza nazwa całego rzędu grzybów, który obejmuje zarówno gatunki jadalne, jak i warunkowo jadalne. Zasadniczo wszystkie są jadalne: szary rząd, Topola, olbrzym, Matsutake, masywny i żółty. Rzędy mają całą listę przydatnych właściwości. Tak więc dla medycyny bardzo cenne jest to, że z enzymów zawartych w rzędach otrzymuje się wiele antybiotyków, które najczęściej mają na celu zwalczanie prątka gruźlicy. Grzyby są również bogate w witaminy z grupy B, PP, C, A.

te grzyby są znane z tego, że dobrze pomagają w przepracowaniu umysłowym. Lekarze zalecają szeregowce osobom cierpiącym na cukrzycę i nadciśnienie.

ze względu na to, że mają bardzo mało kalorii, grzyby świetnie nadają się do żywienia dietetycznego, a obecność dużej ilości mikroelementów i białek sprawia, że są doskonałym pożywieniem dla wegetarian. Pod względem składu chemicznego są bardzo zbliżone do mięsa, dlatego są w stanie je całkowicie zastąpić.

jadalne grzyby ryadovki są bardzo przydatne dla ludzi. Ich zaletą jest to, że grzyby zawierają witaminy i substancje, które mają korzystny wpływ na organizm, pomagając radzić sobie z wieloma chorobami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy