skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne przyprawy i produkty do przygotowania pysznej sałatki z buraków z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami.
Krok 2:
Zetrzyj jeden burak o wadze trzysta gramów na grubej tarce.
Krok 3:
Zmiażdż i posiekaj obrany orzech za pomocą wałka do ciasta.
Krok 4:
Rozłóż posiekany orzech na talerzu do buraków.
Krok 5:
Pokrój śliwki na małe kawałki.
Krok 6:
Rozłóż posiekane suszone śliwki we wspólnym pojemniku.
Krok 7:
Posyp sałatkę posiekanymi ziołami.
Krok 8:
Posyp sałatkę sezamem do smaku.
Krok 9:
Dopraw sałatkę do smaku majonezem, możesz śmietaną lub olejem roślinnym. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
sałatka buraczana z orzechami! Wszystko drożeje i wiele osób zaczyna odmawiać sobie niektórych produktów. Dziś chcę przypomnieć o cudownym przepisie na sałatkę, który pomaga w płynnym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, zawsze idzie "z hukiem" na każdą ucztę i nie wymaga szalonych wydatków. Będziesz potrzebował ulubionego buraka piękności wszystkich, suszonych śliwek wypełnionych słońcem i orzecha włoskiego.
Burak pospolity (łac. Béta vulgáris) roczna, dwuletnia lub wieloletnia roślina zielna; gatunek rodzaju burak z rodziny Amarantów, który jest uprawiany wszędzie na dużych obszarach. Buraki paszowe w pierwszym roku życia tworzą duże (do 10-12 kg) rośliny okopowe o różnych kształtach (workowate, owalne, stożkowe, cylindryczne, kuliste) i kolorach (żółte, białe, czerwone itp.) oraz rozetę zielonych liści. Na terytorium Rosji i sąsiednich krajów buraki są uprawiane od XVIII wieku.
buraki cukrowe w roku siewu rozwijają bogate w cukier (do 23%), wydłużone korzenie o białym miąższu (ważą średnio 300-600 G) i rozetę jasnozielonych liści. Kultura jest ciepłolubna, światłolubna i kochająca wilgoć, chociaż charakteryzuje się stosunkowo wysoką tolerancją na suszę, jest odporna na sól.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g