Sałatka z buraków z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi

przekąska na każdą torebkę, której nie można nie podziwiać! Świetny przepis na pyszną przekąskę z buraków ze śliwkami i orzechami włoskimi, która z pewnością wszystkim się spodoba i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 57 % 16 g
148 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne przyprawy i produkty do przygotowania pysznej sałatki z buraków z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj jeden burak o wadze trzysta gramów na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiażdż i posiekaj obrany orzech za pomocą wałka do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż posiekany orzech na talerzu do buraków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój śliwki na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż posiekane suszone śliwki we wspólnym pojemniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp sałatkę posiekanymi ziołami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp sałatkę sezamem do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dopraw sałatkę do smaku majonezem, możesz śmietaną lub olejem roślinnym. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

sałatka buraczana z orzechami! Wszystko drożeje i wiele osób zaczyna odmawiać sobie niektórych produktów. Dziś chcę przypomnieć o cudownym przepisie na sałatkę, który pomaga w płynnym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, zawsze idzie "z hukiem" na każdą ucztę i nie wymaga szalonych wydatków. Będziesz potrzebował ulubionego buraka piękności wszystkich, suszonych śliwek wypełnionych słońcem i orzecha włoskiego.
Burak pospolity (łac. Béta vulgáris) roczna, dwuletnia lub wieloletnia roślina zielna; gatunek rodzaju burak z rodziny Amarantów, który jest uprawiany wszędzie na dużych obszarach. Buraki paszowe w pierwszym roku życia tworzą duże (do 10-12 kg) rośliny okopowe o różnych kształtach (workowate, owalne, stożkowe, cylindryczne, kuliste) i kolorach (żółte, białe, czerwone itp.) oraz rozetę zielonych liści. Na terytorium Rosji i sąsiednich krajów buraki są uprawiane od XVIII wieku.
buraki cukrowe w roku siewu rozwijają bogate w cukier (do 23%), wydłużone korzenie o białym miąższu (ważą średnio 300-600 G) i rozetę jasnozielonych liści. Kultura jest ciepłolubna, światłolubna i kochająca wilgoć, chociaż charakteryzuje się stosunkowo wysoką tolerancją na suszę, jest odporna na sól.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy