wino z dzikiej róży

Bursztynowe, pachnące domowe wino DIY. Wszyscy wiedzą o zaletach dzikiej róży. Najczęściej suszymy go, a następnie gotujemy na parze i pijemy z miodem, aby wzmocnić odporność i przywrócić metabolizm. Dziś chcemy zaoferować Ci przepis na wino z dzikiej róży w domu.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 30 g
121 kcal
IG: 0 / 38 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 90 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować wino, musimy zebrać ciemnoczerwone dojrzałe owoce dzikiej róży w lesie przed mrozem, posortować je. Przygotuj pozostałe składniki, w żadnym wypadku nie myj dzikich winogron.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj owoce bez wyjmowania pestek. W tym celu używamy blendera. Wymieszaj 2 litry wody i 2 kg cukru w rondlu, zagotuj, gotuj na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając i usuwając białą pianę. Schłodzić gotowy syrop do temperatury pokojowej. Dodaj owoce dzikiej róży, syrop cukrowy, resztę wody (8 litrów), zmiażdżone niemyte winogrona do emaliowanego lub szklanego pojemnika z szeroką szyjką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostatni składnik zawiera dzikie drożdże potrzebne do fermentacji. Wymieszaj, zawiąż szyję gazą i umieść pojemnik na 3-4 dni w ciemnym, ciepłym (25°C) miejscu. Mieszaj raz dziennie. Jeśli pojawią się oznaki fermentacji, wlej mieszaninę do pojemnika fermentacyjnego (napełnij maksymalnie 2/3 objętości) i zainstaluj uszczelkę wodną (gumową rękawicę z otworem w palcu do odprowadzania dwutlenku węgla). Umieść butelkę w ciemnym miejscu w temperaturze 18-25°C.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po 7 dniach przefiltruj brzeczkę przez gazę, aby oddzielić miazgę (część stałą). Dodaj pozostały cukier (1 kg) do sfermentowanego soku i ponownie zainstaluj korek wodny. Po 4-6 tygodniach uszczelnienie wodne przestanie bulgotać (rękawica się opróżni), na dnie pojawi się osad, a samo wino stanie się zauważalnie jaśniejsze. Oznacza to, że aktywna fermentacja się skończyła i nadszedł czas, aby przejść do następnego etapu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spuść sfermentowane młode wino z dzikiej róży przez rurkę do innego czystego pojemnika. W razie potrzeby dodaj więcej cukru do smaku lub przymocuj wódką (alkoholem) w ilości 12-15% objętości. I pozostaw wino do dojrzewania przez 2-3 miesiące w chłodnym miejscu (10-16°C). Po 2-3 miesiącach spuść wino z osadu do przygotowanych butelek, a następnie szczelnie zamknij korkami. Przechowywać w lodówce lub piwnicy. Z zastrzeżeniem reżimu temperaturowego 15°C Okres przydatności do spożycia wynosi do 2 lat.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rezultatem jest 7-8 litrów domowego wina z dzikiej róży o mocy 11-13 stopni. Napój ma bursztynowy kolor, aromat owoców i lekko cierpki smak. Pyszne i zdrowe wino z dzikiej róży jest gotowe! Smacznego!

przepis na lekkie, bursztynowe domowe wino nie pozostawi nikogo obojętnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dzika róża świeża - 51   kcal/100g
  • Dzika róża sucha - 253   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy