skład / składniki
metoda gotowania
zanurz sadzonki we wrzącej wodzie na 1-2 minuty.
następnie spłucz zimną wodą i osusz.
drobno posiekaj czosnek, cebulę, dodaj do soi.
dodaj sos rybny, olej, sól, sezam, dobrze wymieszaj.
soja jest produktem strączkowym, od wielu stuleci uprawiana w Chinach, w krajach europejskich zyskała popularność dopiero w XIX wieku. Kiełki soi są używane do przygotowywania różnych potraw i sałatek, w zależności od pochodzenia fasoli smak może się różnić. W przetworzonej formie mają podobny smak do szparagów, są nieco słodkawe, bez wyraźnego aromatu i posmaku, a świeże mają gorzką nutę. Z wyglądu sadzonki przypominają kiełkującą pszenicę i wyglądają jak mała fasola z długimi białymi kiełkami.
Soja sama w sobie jest bogata w witaminy, ale wraz z kiełkowaniem fasoli stężenie niektórych wzrasta. Tak więc w kiełkującym ziarnie pojawia się wcześniej brak witaminy C, zawartość witamin z grupy B i witaminy E wzrasta prawie 2 razy, a witamina K jest również obecna w kompozycji.
oprócz witamin kiełki soi zawierają optymalny zestaw minerałów, cukrów i błonnika: magnez, sód, potas, mangan, cynk, żelazo, selen, fosfor.
w swoim składzie soja jest głównie produktem białkowym: białka w 100 gramach produktu zawierają średnio 13,1 g, Tłuszcze - 6,7 g, węglowodany - 9,6 g. jednocześnie w skład wchodzą kwasy tłuszczowe, zwłaszcza wielonienasycone
(kwas linolowy), które nie są wytwarzane przez organizm ludzki i pochodzą tylko ze źródeł zewnętrznych.
kaloryczność sadzonek soi jest dość niska: 100 gramów produktu zawiera 141 kcal, co stanowi około 5,5% dziennego spożycia kalorii.
stosunek witamin do minerałów w kiełkach soi sprawia, że produkt jest bardzo przydatny dla wielu układów organizmu: przede wszystkim dzięki przeciwutleniaczom, witaminie C i selenowi soja pomaga wzmocnić odporność organizmu na infekcje i wirusy, wzmacnia odporność.
magnez, który jest częścią produktu, przyczynia się do normalizacji układu nerwowego, naczyń krwionośnych, usuwa zły cholesterol, odżywia komórki mózgowe. Kwas foliowy ma korzystny wpływ na układ krwiotwórczy. Kiełki soi są niskokalorycznym pokarmem, wspomagają oczyszczanie jelit i są idealne dla osób na diecie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Kiełkująca soja - 141 kcal/100g