Sałatka z kiełków soi

pyszna i co najważniejsze zdrowa sałatka z kiełków soi. Bardzo prosta i szybka sałatka z kiełkującej soi lub fasoli mung. Świetnie sprawdzi się jako przystawka do dania głównego. Z tej ilości składników uzyskuje się 4 małe porcje.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 13 g
tłuszcze 26 % 8 g
węglowodany 32 % 10 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

zanurz sadzonki we wrzącej wodzie na 1-2 minuty.
następnie spłucz zimną wodą i osusz.
drobno posiekaj czosnek, cebulę, dodaj do soi.
dodaj sos rybny, olej, sól, sezam, dobrze wymieszaj.

soja jest produktem strączkowym, od wielu stuleci uprawiana w Chinach, w krajach europejskich zyskała popularność dopiero w XIX wieku. Kiełki soi są używane do przygotowywania różnych potraw i sałatek, w zależności od pochodzenia fasoli smak może się różnić. W przetworzonej formie mają podobny smak do szparagów, są nieco słodkawe, bez wyraźnego aromatu i posmaku, a świeże mają gorzką nutę. Z wyglądu sadzonki przypominają kiełkującą pszenicę i wyglądają jak mała fasola z długimi białymi kiełkami.

Soja sama w sobie jest bogata w witaminy, ale wraz z kiełkowaniem fasoli stężenie niektórych wzrasta. Tak więc w kiełkującym ziarnie pojawia się wcześniej brak witaminy C, zawartość witamin z grupy B i witaminy E wzrasta prawie 2 razy, a witamina K jest również obecna w kompozycji.

oprócz witamin kiełki soi zawierają optymalny zestaw minerałów, cukrów i błonnika: magnez, sód, potas, mangan, cynk, żelazo, selen, fosfor.

w swoim składzie soja jest głównie produktem białkowym: białka w 100 gramach produktu zawierają średnio 13,1 g, Tłuszcze - 6,7 g, węglowodany - 9,6 g. jednocześnie w skład wchodzą kwasy tłuszczowe, zwłaszcza wielonienasycone
(kwas linolowy), które nie są wytwarzane przez organizm ludzki i pochodzą tylko ze źródeł zewnętrznych.

kaloryczność sadzonek soi jest dość niska: 100 gramów produktu zawiera 141 kcal, co stanowi około 5,5% dziennego spożycia kalorii.

stosunek witamin do minerałów w kiełkach soi sprawia, że produkt jest bardzo przydatny dla wielu układów organizmu: przede wszystkim dzięki przeciwutleniaczom, witaminie C i selenowi soja pomaga wzmocnić odporność organizmu na infekcje i wirusy, wzmacnia odporność.

magnez, który jest częścią produktu, przyczynia się do normalizacji układu nerwowego, naczyń krwionośnych, usuwa zły cholesterol, odżywia komórki mózgowe. Kwas foliowy ma korzystny wpływ na układ krwiotwórczy. Kiełki soi są niskokalorycznym pokarmem, wspomagają oczyszczanie jelit i są idealne dla osób na diecie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Kiełkująca soja - 141   kcal/100g

Podobne przepisy