skład / składniki
metoda gotowania
mięsną podstawą tej pięknej świątecznej sałatki jest wątróbka drobiowa. Jest bardzo delikatny, miękki i ma przyjemny słodkawy smak. Świeżą wątrobę myjemy bieżącą wodą, usuwamy wszystkie folie i przegrody. Załaduj wątrobę na patelnię, napełnij zimną wodą i umieść na dużym ogniu, aż się zagotuje. Gdy tylko woda się zagotuje, dopraw odrobiną soli i gotuj wątrobę do miękkości, około 25 minut.
podczas gotowania wątroby zajmiemy się resztą produktów. Jajka zalać zimną wodą i gotować na twardo. Nie obieramy ziemniaków i marchwi, ale po prostu dobrze myjemy bieżącą wodą za pomocą pędzla lub gąbki. Włóż do rondla, zalej zimną wodą, dodaj trochę soli i gotuj, aż warzywa będą gotowe.
napełnij gotowe jajka zimną wodą, aby ostygły i łatwo zniknęły skorupki. A warzywa, gdy tylko będą gotowe, wyjmujemy z wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia na powietrzu.
gotową wątrobę wrzucamy do durszlaka, pozostawiamy do spuszczenia i ostygnięcia. Gdy wątróbka drobiowa wystarczająco spłynie i ostygnie, należy ją zmielić, ale blender nie zadziała. Nie powinien zamieniać się w tłuczone ziemniaki, ale pozostać małymi kawałkami, więc pocieramy wątrobę na grubej tarce.
obieramy wszystkie jajka, pocieramy 2 z nich grubą tarką, a resztę zostawiamy do dekoracji (najbardziej równe i duże). Obierz ziemniaki i marchewki, a także zetrzyj na grubej tarce. Pokrój ogórki kiszone na cienkie połówki pierścieni.
wszystkie składniki są gotowe, możesz zacząć składać sałatkę. Umyj świeże, zielone liście sałaty i dobrze wysusz. Układamy je na talerzu, układamy ziemniaki równą warstwą na wierzchu i smarujemy majonezem. Następnie rozłóż ogórki kiszone, a na wierzchu startą wątrobę. Warstwę wątroby smarujemy majonezem. Na wierzchu kładziemy marchewki, a zaraz po nich starte jajka.
dobrze posmaruj ostatnią warstwę majonezem i przystąp do dekoracji sałatki. Pozostałe jajka kroimy na połówki, żółtko pocieramy na drobnej tarce, a białko ostrożnie kroimy w paski. Z pasków białek tworzymy płatki stokrotek, jeden w środku i 6 sztuk na obwodzie. Wlej trochę żółtka na środek każdego z nich. Dekorujemy wolną przestrzeń między kwiatami liśćmi kopru.
gotową sałatkę można podawać od razu lub trochę w lodówce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g