Sałatka rumiankowa z wątróbką

pyszny i piękny bukiet stokrotek na świątecznym talerzu! Za delikatnym wyglądem sałatki ozdobionej stokrotkami kryje się pożywne i bardzo smaczne danie. Wątróbka drobiowa i ziemniaki doskonale się ze sobą łączą, a pikle korzystnie podkreślają smak, nadając mu smak.
ZUFAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 4 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 20 % 2 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 15 min

mięsną podstawą tej pięknej świątecznej sałatki jest wątróbka drobiowa. Jest bardzo delikatny, miękki i ma przyjemny słodkawy smak. Świeżą wątrobę myjemy bieżącą wodą, usuwamy wszystkie folie i przegrody. Załaduj wątrobę na patelnię, napełnij zimną wodą i umieść na dużym ogniu, aż się zagotuje. Gdy tylko woda się zagotuje, dopraw odrobiną soli i gotuj wątrobę do miękkości, około 25 minut.

podczas gotowania wątroby zajmiemy się resztą produktów. Jajka zalać zimną wodą i gotować na twardo. Nie obieramy ziemniaków i marchwi, ale po prostu dobrze myjemy bieżącą wodą za pomocą pędzla lub gąbki. Włóż do rondla, zalej zimną wodą, dodaj trochę soli i gotuj, aż warzywa będą gotowe.

napełnij gotowe jajka zimną wodą, aby ostygły i łatwo zniknęły skorupki. A warzywa, gdy tylko będą gotowe, wyjmujemy z wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia na powietrzu.

gotową wątrobę wrzucamy do durszlaka, pozostawiamy do spuszczenia i ostygnięcia. Gdy wątróbka drobiowa wystarczająco spłynie i ostygnie, należy ją zmielić, ale blender nie zadziała. Nie powinien zamieniać się w tłuczone ziemniaki, ale pozostać małymi kawałkami, więc pocieramy wątrobę na grubej tarce.

obieramy wszystkie jajka, pocieramy 2 z nich grubą tarką, a resztę zostawiamy do dekoracji (najbardziej równe i duże). Obierz ziemniaki i marchewki, a także zetrzyj na grubej tarce. Pokrój ogórki kiszone na cienkie połówki pierścieni.

wszystkie składniki są gotowe, możesz zacząć składać sałatkę. Umyj świeże, zielone liście sałaty i dobrze wysusz. Układamy je na talerzu, układamy ziemniaki równą warstwą na wierzchu i smarujemy majonezem. Następnie rozłóż ogórki kiszone, a na wierzchu startą wątrobę. Warstwę wątroby smarujemy majonezem. Na wierzchu kładziemy marchewki, a zaraz po nich starte jajka.

dobrze posmaruj ostatnią warstwę majonezem i przystąp do dekoracji sałatki. Pozostałe jajka kroimy na połówki, żółtko pocieramy na drobnej tarce, a białko ostrożnie kroimy w paski. Z pasków białek tworzymy płatki stokrotek, jeden w środku i 6 sztuk na obwodzie. Wlej trochę żółtka na środek każdego z nich. Dekorujemy wolną przestrzeń między kwiatami liśćmi kopru.

gotową sałatkę można podawać od razu lub trochę w lodówce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy