skład / składniki
metoda gotowania
jagnięcinę do tego dania najlepiej wybrać młodą, aby nie było specyficznego zapachu i aby skrócić czas gotowania samego dania. Mięso należy najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie, a następnie osuszyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym lub grubymi serwetkami. Następnie mięso należy pokroić na małe porcje, aby szybciej się ugotowało. A następnie dopraw go przyprawami-solą i czarnym mielonym (najlepiej świeżo zmielonym) pieprzem ze wszystkich stron. W razie potrzeby jagnięcinę można zastąpić dowolnym innym mięsem według własnego uznania-wołowiną, cielęciną lub wieprzowiną.
następnie najlepiej wcześniej przygotować wszystkie warzywa niezbędne do tego dania. Dokładnie opłucz ziemniaki i bez obierania posiekaj dość grubo. Marchewki obrać, opłukać, a także grubo posiekać. Obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie. Opłucz wszystkie warzywa w zimnej wodzie i wysusz, rozkładając je na ręczniku papierowym. Następnie odetnij grube łodygi pietruszki i drobno posiekaj warzywa. Świeżego tymianku nie można pokroić, a nawet zawiązać go w pęczek mocną nitką.
przygotuj kocioł. Umieść go na kuchence i wlej trochę oleju roślinnego. Rozgrzej olej do maksymalnej temperatury i smaż kawałki jagnięciny, aż się zrumienią, od czasu do czasu mieszając mięso. Dodaj cebulę i podsmaż ją razem z jagnięciną. Następnie dodaj trochę mąki i natychmiast dobrze wymieszaj. Po minucie wlej czerwone wino, ponownie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez kolejne kilka minut. Następnie wlej bulion z kurczaka, przykryj kocioł pokrywką i gotuj wszystko razem przez około 10 minut.
następnie dodaj wcześniej ugotowane marchewki i ziemniaki. Włóż do kotła pęczek świeżego tymianku, przykryj i gotuj mięso z warzywami, aż będzie miękkie.
dodaj świeży lub mrożony zielony groszek i gotuj przez kolejne 5 minut.
posmakuj potrawy i dodaj sól, jeśli to konieczne.
przed podaniem Dania wyjmij pęczek tymianku z kotła i posyp mięso posiekaną natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g