gulasz z warzywami w kotle

pyszne danie dla tych, którzy kochają mięso! Gulasz z warzywami w kotle to proste i dość satysfakcjonujące danie, które może zastąpić pełny obiad lub rodzinny obiad. Przygotowuje się go dość łatwo, a wynik z pewnością zadowoli wszystkich miłośników mięsa i nie tylko.
EllaRosaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 25 % 5 g
110 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

jagnięcinę do tego dania najlepiej wybrać młodą, aby nie było specyficznego zapachu i aby skrócić czas gotowania samego dania. Mięso należy najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie, a następnie osuszyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym lub grubymi serwetkami. Następnie mięso należy pokroić na małe porcje, aby szybciej się ugotowało. A następnie dopraw go przyprawami-solą i czarnym mielonym (najlepiej świeżo zmielonym) pieprzem ze wszystkich stron. W razie potrzeby jagnięcinę można zastąpić dowolnym innym mięsem według własnego uznania-wołowiną, cielęciną lub wieprzowiną.

następnie najlepiej wcześniej przygotować wszystkie warzywa niezbędne do tego dania. Dokładnie opłucz ziemniaki i bez obierania posiekaj dość grubo. Marchewki obrać, opłukać, a także grubo posiekać. Obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie. Opłucz wszystkie warzywa w zimnej wodzie i wysusz, rozkładając je na ręczniku papierowym. Następnie odetnij grube łodygi pietruszki i drobno posiekaj warzywa. Świeżego tymianku nie można pokroić, a nawet zawiązać go w pęczek mocną nitką.

przygotuj kocioł. Umieść go na kuchence i wlej trochę oleju roślinnego. Rozgrzej olej do maksymalnej temperatury i smaż kawałki jagnięciny, aż się zrumienią, od czasu do czasu mieszając mięso. Dodaj cebulę i podsmaż ją razem z jagnięciną. Następnie dodaj trochę mąki i natychmiast dobrze wymieszaj. Po minucie wlej czerwone wino, ponownie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez kolejne kilka minut. Następnie wlej bulion z kurczaka, przykryj kocioł pokrywką i gotuj wszystko razem przez około 10 minut.

następnie dodaj wcześniej ugotowane marchewki i ziemniaki. Włóż do kotła pęczek świeżego tymianku, przykryj i gotuj mięso z warzywami, aż będzie miękkie.

dodaj świeży lub mrożony zielony groszek i gotuj przez kolejne 5 minut.

posmakuj potrawy i dodaj sól, jeśli to konieczne.

przed podaniem Dania wyjmij pęczek tymianku z kotła i posyp mięso posiekaną natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy