galaretka wieprzowo-wołowa w powolnej kuchence

tradycyjne rosyjskie danie na świąteczny stół! Galaretka jest przygotowywana od czasów starożytnych i zawsze była uważana za świąteczne danie. Ma wystarczającą ilość mięsa i gotuje się wystarczająco długo. Dlatego w dni powszednie nie jest to zbyt wygodne. Bardzo smaczne galaretki uzyskuje się z wołowiny i wieprzowiny.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 6 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 0 % 0 g
49 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed rozpoczęciem gotowania galaretki opłucz nogi i mięso w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż wszystko do przestronnej miski i napełnij czystą, zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na 4-6 godzin. Po tym czasie spuść wodę, a mięso ponownie dobrze spłucz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce multicookera ułóż obraną cebulę i marchewkę. Dodaj sól, pieprz, przyprawy i liść laurowy. Nie musisz mocno solić. Lepiej jest, gdy wszystko jest ugotowane, spróbować gotowego bulionu do smaku i, jeśli to konieczne, solić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż namoczone mięso i nogi. Mięso można pokroić na 2-4 kawałki, aby ułatwić składanie. Napełnij miskę wodą (możesz użyć zimnej), nie sięgając do góry 2-3 centymetrów. Włącz tryb "gaszenia" przez 6-7 godzin. Robię to na noc.Gotowanie galaretki w powolnej kuchence jest bardzo wygodne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po upływie czasu usuń mięso z bulionu, ostudź trochę i posortuj, ostrożnie usuwając wszystkie kości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż trochę mięsa do przygotowanych misek na galaretkę i zalej odcedzonym bulionem. Z tego zestawu produktów dostałem 5 średnich misek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz czosnek i przepuść przez wyciskacz do czosnku. 1-2 ząbki w każdej misce. Skoncentruj się na swoich upodobaniach. Następnie włóż miskę do lodówki na kilka godzin, aż całkowicie stwardnieje. Smacznego!

galaretkę można gotować w zwykłej patelni. Tylko w tym przypadku konieczne jest okresowe dodawanie gorącej wody podczas gotowania. Ale jeśli masz powolną kuchenkę, proces gotowania jest znacznie uproszczony.

różnorodność przepisów na galaretkę jest bardzo duża, ale łączy je to, że są przygotowywane bez dodatku żelatyny. Sekretem dobrej zdolności żelowania jest bogaty, skoncentrowany bulion, który jest przygotowywany z tych części, w których znajdują się kości, stawy i chrząstki. Najlepsza jest noga wieprzowa i golonka. Ale resztę mięsa można dodać do woli-wołowinę, kurczaka lub jagnięcinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Noga wieprzowa - 234   kcal/100g

Podobne przepisy