skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed rozpoczęciem gotowania galaretki opłucz nogi i mięso w zimnej wodzie.
Krok 2:
Włóż wszystko do przestronnej miski i napełnij czystą, zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na 4-6 godzin. Po tym czasie spuść wodę, a mięso ponownie dobrze spłucz.
Krok 3:
W misce multicookera ułóż obraną cebulę i marchewkę. Dodaj sól, pieprz, przyprawy i liść laurowy. Nie musisz mocno solić. Lepiej jest, gdy wszystko jest ugotowane, spróbować gotowego bulionu do smaku i, jeśli to konieczne, solić.
Krok 4:
Rozłóż namoczone mięso i nogi. Mięso można pokroić na 2-4 kawałki, aby ułatwić składanie. Napełnij miskę wodą (możesz użyć zimnej), nie sięgając do góry 2-3 centymetrów. Włącz tryb "gaszenia" przez 6-7 godzin. Robię to na noc.Gotowanie galaretki w powolnej kuchence jest bardzo wygodne.
Krok 5:
Po upływie czasu usuń mięso z bulionu, ostudź trochę i posortuj, ostrożnie usuwając wszystkie kości.
Krok 6:
Włóż trochę mięsa do przygotowanych misek na galaretkę i zalej odcedzonym bulionem. Z tego zestawu produktów dostałem 5 średnich misek.
Krok 7:
Obierz czosnek i przepuść przez wyciskacz do czosnku. 1-2 ząbki w każdej misce. Skoncentruj się na swoich upodobaniach. Następnie włóż miskę do lodówki na kilka godzin, aż całkowicie stwardnieje. Smacznego!
galaretkę można gotować w zwykłej patelni. Tylko w tym przypadku konieczne jest okresowe dodawanie gorącej wody podczas gotowania. Ale jeśli masz powolną kuchenkę, proces gotowania jest znacznie uproszczony.
różnorodność przepisów na galaretkę jest bardzo duża, ale łączy je to, że są przygotowywane bez dodatku żelatyny. Sekretem dobrej zdolności żelowania jest bogaty, skoncentrowany bulion, który jest przygotowywany z tych części, w których znajdują się kości, stawy i chrząstki. Najlepsza jest noga wieprzowa i golonka. Ale resztę mięsa można dodać do woli-wołowinę, kurczaka lub jagnięcinę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Noga wieprzowa - 234 kcal/100g