ciasto czekoladowo-karmelowe

Oryginalne i piękne ciasto o niesamowitym smaku! To ciasto czekoladowe harmonijnie łączy gorzki smak prawdziwej czekolady, słodkiego karmelu i popcornu. Dość prosty w przygotowaniu, zachwyci swoim wyglądem, smakiem i ozdobi świąteczny stół.
katenokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 39 % 26 g
węglowodany 53 % 35 g
397 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

ciasto gotuje się szybko, więc natychmiast włącz piekarnik, aby podgrzać o 180 stopni lub 160 W trybie konwekcyjnym. Olej powinien mieć temperaturę pokojową, wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem i pozostaw w temperaturze pokojowej.

połącz masło z cukrem i ubij, aż masa wzrośnie i cukier się rozpuści. Dodaj jajka pojedynczo do mieszanki olejowej, za każdym razem dobrze ubijając mikserem. Przesiej mąkę do osobnego naczynia, dodaj & nbsp; kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki trzepaczką lub widelcem, aż będą gładkie. Dodaj suchą mieszankę do płynnej, dodaj mleko, połącz mikserem lub łopatką.

ciasta można piec jednocześnie w trzech formach, kolejno lub jednym dużym biszkopcie, a następnie pokroić na 3 części. Pieczemy ciasta w dowolny dogodny sposób, aż do suchego szpikulca. Wyjmujemy z piekarnika na gorąco, trzymamy w formie przez 5 minut, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia na ruszcie.

jako nadzienie do ciasta używamy czekoladowego ganache. Aby go przygotować, łączymy czekoladę i śmietanę posiekaną na kawałki w rondlu. Rozpuść w łaźni wodnej i wymieszaj widelcem, aż będzie gładka. Pozostaw do ostygnięcia.

aby zrobić popcorn karmelowy, wlej cukier do rondla lub patelni, mieszaj drewnianą szpatułką, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, wlej wodę i zacznij mieszać, Przywróć mieszaninę do powolnego ognia, mieszaj, aż grudki całkowicie się rozpuszczą i wlej popcorn. Wyłącz i pozostaw mieszaninę do ostygnięcia.

lukier na wierzch ciasta przygotowujemy, ubijając masło z cukrem pudrem. Gdy tylko masło zamieni się w krem, stopniowo mieszaj kakao i mascarpone, doprowadzaj do jednorodności mikserem.

wszystkie elementy są gotowe, możesz rozpocząć montaż. Rozłóż dolne ciasto na talerzu lub podłożu do ciasta, posmaruj ganache, przykryj drugą częścią biszkoptu, ponownie ganache i zakończ górnym ciastem.

przykryj całe ciasto lukrem mascarpone, wyrównując górę i boki. Następnie ciasto należy zalać karmelem, można użyć gotowego sosu lub stopić cukier na patelni, aż będzie płynny i brązowawy. Ciasto polewamy karmelem, pozostawiając smugi i dekorujemy popcornem. Podawaj do stołu schłodzonego.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Popcorn - 480   kcal/100g

Podobne przepisy