skład / składniki
metoda gotowania
ciasto gotuje się szybko, więc natychmiast włącz piekarnik, aby podgrzać o 180 stopni lub 160 W trybie konwekcyjnym. Olej powinien mieć temperaturę pokojową, wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem i pozostaw w temperaturze pokojowej.
połącz masło z cukrem i ubij, aż masa wzrośnie i cukier się rozpuści. Dodaj jajka pojedynczo do mieszanki olejowej, za każdym razem dobrze ubijając mikserem. Przesiej mąkę do osobnego naczynia, dodaj & nbsp; kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki trzepaczką lub widelcem, aż będą gładkie. Dodaj suchą mieszankę do płynnej, dodaj mleko, połącz mikserem lub łopatką.
ciasta można piec jednocześnie w trzech formach, kolejno lub jednym dużym biszkopcie, a następnie pokroić na 3 części. Pieczemy ciasta w dowolny dogodny sposób, aż do suchego szpikulca. Wyjmujemy z piekarnika na gorąco, trzymamy w formie przez 5 minut, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia na ruszcie.
jako nadzienie do ciasta używamy czekoladowego ganache. Aby go przygotować, łączymy czekoladę i śmietanę posiekaną na kawałki w rondlu. Rozpuść w łaźni wodnej i wymieszaj widelcem, aż będzie gładka. Pozostaw do ostygnięcia.
aby zrobić popcorn karmelowy, wlej cukier do rondla lub patelni, mieszaj drewnianą szpatułką, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, wlej wodę i zacznij mieszać, Przywróć mieszaninę do powolnego ognia, mieszaj, aż grudki całkowicie się rozpuszczą i wlej popcorn. Wyłącz i pozostaw mieszaninę do ostygnięcia.
lukier na wierzch ciasta przygotowujemy, ubijając masło z cukrem pudrem. Gdy tylko masło zamieni się w krem, stopniowo mieszaj kakao i mascarpone, doprowadzaj do jednorodności mikserem.
wszystkie elementy są gotowe, możesz rozpocząć montaż. Rozłóż dolne ciasto na talerzu lub podłożu do ciasta, posmaruj ganache, przykryj drugą częścią biszkoptu, ponownie ganache i zakończ górnym ciastem.
przykryj całe ciasto lukrem mascarpone, wyrównując górę i boki. Następnie ciasto należy zalać karmelem, można użyć gotowego sosu lub stopić cukier na patelni, aż będzie płynny i brązowawy. Ciasto polewamy karmelem, pozostawiając smugi i dekorujemy popcornem. Podawaj do stołu schłodzonego.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Popcorn - 480 kcal/100g