skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystko do przygotowania przedmiotu obrabianego. Sterylizuj słoiki w wygodny dla Ciebie sposób, gotuj pokrywki przez 2-3 minuty. Pomidory i śliwki umyć i osuszyć.
Krok 2:
Umieść przyprawy na dnie czystych sterylizowanych słoików. W każdym słoiku kilka gałązek świeżej bazylii, 2 ząbki czosnku, 2 groszki ziela angielskiego, 5 groszków czarnego pieprzu, 1 liść laurowy, parasol koperkowy i 5 nasion kolendry. Możesz wybrać inne przyprawy, które lubisz.
Krok 3:
Do słoików wypełnionych przyprawami dodajemy pomidory, które wcześniej przekłuwamy w okolicy łodygi wykałaczką i śliwki warstwami. Po napełnieniu słoika do końca napełnij go wrzącą wodą i pozostaw pomidory ze śliwkami do ogrzania przez 20 minut.
Krok 4:
Po upływie czasu spuść wodę ze wszystkich słoików do osobnej patelni i na jej podstawie przygotuj solankę. Dodaj sól i cukier do wody, umieść solankę na kuchence i gotuj przez 5 minut, dodaj ocet i gotuj przez kolejne 2 minuty. Napełnij słoiki gorącą marynatą, natychmiast zwiń je, odwróć i zawiń, aż całkowicie ostygną.
Krok 5:
Po schłodzeniu ten pyszny pachnący półfabrykat jest przechowywany w spiżarni lub piwnicy.Marynowane pomidory ze śliwkami są gotowe na zimę! Smacznego!
ze wszystkich przygotowań na zimę, które zwykle zamykam, najbardziej lubię pomidory. Nie tak dawno temu odkryłem nowy przepis na marynowanie pomidorów zmieszanych ze śliwkami, ten przepis bardzo mi się podobał, ponieważ uwielbiam zarówno śliwki, jak i pomidory. W tym przepisie możesz użyć dowolnych śliwek, użyłem śliwek odmiany ugorka, ale pomidory są pyszne, jeśli są zamknięte zarówno zwykłą tarniną, jak i śliwką kulturową, chociaż smak jest nieco inny. Lepiej jest wziąć pomidory gęste i niezbyt duże, idealnie nadają się pomidory odmiany "Cream". Przepis jest przeznaczony dla 3 2-litrowych słoików, jeśli zamierzasz zamknąć więcej, Oblicz ilość przypraw według proporcji. Mam nadzieję, że spodoba ci się ten prosty przepis na puste miejsce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g