marynowane pomidory ze śliwkami i bazylią na zimę

bardzo smaczny preparat na zimę z pomidorów i śliwek. Chcę zaoferować przepis na mój ulubiony kęs-marynowane pomidory ze śliwkami. Pomidory i śliwki doskonale się uzupełniają, w wyniku czego powstaje doskonała przekąska na zimę o ciekawym smaku.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
41 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystko do przygotowania przedmiotu obrabianego. Sterylizuj słoiki w wygodny dla Ciebie sposób, gotuj pokrywki przez 2-3 minuty. Pomidory i śliwki umyć i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść przyprawy na dnie czystych sterylizowanych słoików. W każdym słoiku kilka gałązek świeżej bazylii, 2 ząbki czosnku, 2 groszki ziela angielskiego, 5 groszków czarnego pieprzu, 1 liść laurowy, parasol koperkowy i 5 nasion kolendry. Możesz wybrać inne przyprawy, które lubisz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do słoików wypełnionych przyprawami dodajemy pomidory, które wcześniej przekłuwamy w okolicy łodygi wykałaczką i śliwki warstwami. Po napełnieniu słoika do końca napełnij go wrzącą wodą i pozostaw pomidory ze śliwkami do ogrzania przez 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po upływie czasu spuść wodę ze wszystkich słoików do osobnej patelni i na jej podstawie przygotuj solankę. Dodaj sól i cukier do wody, umieść solankę na kuchence i gotuj przez 5 minut, dodaj ocet i gotuj przez kolejne 2 minuty. Napełnij słoiki gorącą marynatą, natychmiast zwiń je, odwróć i zawiń, aż całkowicie ostygną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po schłodzeniu ten pyszny pachnący półfabrykat jest przechowywany w spiżarni lub piwnicy.Marynowane pomidory ze śliwkami są gotowe na zimę! Smacznego!

ze wszystkich przygotowań na zimę, które zwykle zamykam, najbardziej lubię pomidory. Nie tak dawno temu odkryłem nowy przepis na marynowanie pomidorów zmieszanych ze śliwkami, ten przepis bardzo mi się podobał, ponieważ uwielbiam zarówno śliwki, jak i pomidory. W tym przepisie możesz użyć dowolnych śliwek, użyłem śliwek odmiany ugorka, ale pomidory są pyszne, jeśli są zamknięte zarówno zwykłą tarniną, jak i śliwką kulturową, chociaż smak jest nieco inny. Lepiej jest wziąć pomidory gęste i niezbyt duże, idealnie nadają się pomidory odmiany "Cream". Przepis jest przeznaczony dla 3 2-litrowych słoików, jeśli zamierzasz zamknąć więcej, Oblicz ilość przypraw według proporcji. Mam nadzieję, że spodoba ci się ten prosty przepis na puste miejsce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy