zupa z krewetek i małży

pyszna zupa z owoców morza i pomidorów! Apetyczne pierwsze danie z krewetkami i małżami, przygotowane według tego przepisu, okazuje się dość sycące, a jednocześnie nie zawiera wielu kalorii. Jest całkowicie pozbawiony ziemniaków i dlatego można go jeść bez obawy o swoją figurę!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 9 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 13 % 2 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

obierz cebulę i czosnek, opłucz i osusz. Następnie drobno posiekaj cebulę i zmiażdż czosnek płaską częścią noża, a także posiekaj. Wlej trochę oleju roślinnego do rondla z grubym dnem i podgrzej go. Włóż posiekaną cebulę i czosnek do rondla, dodaj trochę szafranu. Dusić cebulę i czosnek, aż będą półprzezroczyste.

opłucz pomidory i drobno posiekaj. Przenieś pokrojone pomidory na patelnię i polej sokiem pomidorowym. Możesz użyć pomidorów w puszkach, już posiekanych i we własnym soku.

następnie wlej tam również bulion rybny (można go zastąpić warzywem). Dodaj więcej przypraw i przypraw-anyż, liść laurowy i papryczki chili(możesz użyć proszku lub płatków chili). Dodaj również sól morską i czarny mielony pieprz do swoich upodobań. Wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj bulion na umiarkowanym ogniu przez około 20-25 minut.

podczas gotowania bulionu na przyszłą zupę możesz zająć się owocami morza. Filety rybne opłukać, wytrzeć ręcznikami papierowymi i pokroić w kostkę. Ryby do zupy najlepiej wziąć morskie - łososia, łososia, dorsza lub inne. Krewetki również opłukać, obrać. Dokładnie spłucz małże z piasku i glonów. Lepiej jest gotować małże osobno i usuwać nieotwarte muszle - są uważane za niejadalne.

gdy bulion będzie gotowy, dodaj filety rybne pokrojone na kawałki i krewetki do garnka. Kontynuuj gotowanie zupy przez około 5-7 minut, aż owoce morza będą gotowe.

koperek opłucz i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Drobno posiekaj połowę koperku i dodaj do garnka z zupą.

zdejmij garnek z ognia i pozostaw zupę na około 10 minut pod przykryciem.

gotową zupę z krewetkami wlać do talerzy. Na każdym talerzu umieść kilka gotowanych małży i udekoruj gałązkami świeżego koperku. Podawaj zupę natychmiast.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Rosół rybny - 49   kcal/100g

Podobne przepisy