skład / składniki
metoda gotowania
obierz cebulę i czosnek, opłucz i osusz. Następnie drobno posiekaj cebulę i zmiażdż czosnek płaską częścią noża, a także posiekaj. Wlej trochę oleju roślinnego do rondla z grubym dnem i podgrzej go. Włóż posiekaną cebulę i czosnek do rondla, dodaj trochę szafranu. Dusić cebulę i czosnek, aż będą półprzezroczyste.
opłucz pomidory i drobno posiekaj. Przenieś pokrojone pomidory na patelnię i polej sokiem pomidorowym. Możesz użyć pomidorów w puszkach, już posiekanych i we własnym soku.
następnie wlej tam również bulion rybny (można go zastąpić warzywem). Dodaj więcej przypraw i przypraw-anyż, liść laurowy i papryczki chili(możesz użyć proszku lub płatków chili). Dodaj również sól morską i czarny mielony pieprz do swoich upodobań. Wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj bulion na umiarkowanym ogniu przez około 20-25 minut.
podczas gotowania bulionu na przyszłą zupę możesz zająć się owocami morza. Filety rybne opłukać, wytrzeć ręcznikami papierowymi i pokroić w kostkę. Ryby do zupy najlepiej wziąć morskie - łososia, łososia, dorsza lub inne. Krewetki również opłukać, obrać. Dokładnie spłucz małże z piasku i glonów. Lepiej jest gotować małże osobno i usuwać nieotwarte muszle - są uważane za niejadalne.
gdy bulion będzie gotowy, dodaj filety rybne pokrojone na kawałki i krewetki do garnka. Kontynuuj gotowanie zupy przez około 5-7 minut, aż owoce morza będą gotowe.
koperek opłucz i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Drobno posiekaj połowę koperku i dodaj do garnka z zupą.
zdejmij garnek z ognia i pozostaw zupę na około 10 minut pod przykryciem.
gotową zupę z krewetkami wlać do talerzy. Na każdym talerzu umieść kilka gotowanych małży i udekoruj gałązkami świeżego koperku. Podawaj zupę natychmiast.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Rosół rybny - 49 kcal/100g