przystawka z papryki z pomidorami i czosnkiem na zimę

pyszne, proste i bardzo apetyczne. Dla całej rodziny! Przystawka z papryki z pomidorami i czosnkiem na zimę to aromatyczny sos warzywny, który nadaje się jako dodatek do drugiego dania lub jako dodatek do chleba. Na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 60 % 9 g
89 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić przystawkę z papryki z pomidorami i czosnkiem na zimę? Przygotuj niezbędne potrawy z przyprawami. Papryka może być zielona, czerwona lub żółta - opcjonalnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i pokrój trzy kilogramy pomidorów w dowolne plasterki,które przekręcimy w maszynce do mięsa, po wycięciu miejsca łodygi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przekręć ugotowane pomidory w maszynce do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż masę pomidorową do dużej emaliowanej patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni z pomidorami dodaj kilogram marchewki, startej na grubej tarce i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię z warzywami na kuchence, włącz ją na średnim ogniu i zagotuj przez około godzinę, nie zapominając o okresowym mieszaniu i usuwaniu pojawiającej się piany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyciśnij cztery średnie główki czosnku na talerz przez prasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bardzo drobno posiekaj jedną ostrą papryczkę chili, w razie potrzeby wraz z nasionami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść posiekane ostre chili na talerzu do czosnku, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój jeden kilogram papryki w średnią kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po godzinie gotowania warzyw zmniejsz ogień kuchenki i dodaj cukier, sól, pikantną mieszankę czosnku i pieprzu, olej roślinny i czarny pieprz do garnka z warzywami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż również pokrojoną w kostkę paprykę na patelni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w garnku i gotuj przez około dwadzieścia minut dłużej.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po dwudziestu minutach dodaj do garnka jedną łyżkę deserową 70% kwasu octowego do warzyw i dobrze wymieszaj kontynuuj gotowanie przez około siedem minut. Jeśli masz zwykły 9% ocet stołowy, użyj kalkulatora przeliczania octu (ikona znajduje się obok składnika "esencja octu".

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ugotowaną przekąskę ułóż na gorąco w wysterylizowanych słoikach.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Szczelnie zamknij słoiki z przekąskami sterylnymi pokrywkami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Odwróć słoiki z przekąską i przykryj ciepłym kocem lub kocem, aby ostudzić przez jeden dzień, a następnie wyjmij je do przechowywania w piwnicy lub lodówce.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udanych półfabrykatów i smacznego!

papryka na zimę to przekąska, za którą wszyscy moi goście po prostu szaleją! Nie ma wielu przekąsek. A ci, którzy nie są leniwi w robieniu zapasów na zimę, zawsze wzbogacają swoją dietę i nie martwią się, jak karmić krewnych i gości. Bardzo dobra przystawka z papryki z pomidorami, która może być zarówno niezależnym daniem rozpoczynającym obiad, jak i dodatkiem do smażonych ziemniaków lub ulubionych zbóż. Wystarczy otworzyć słoik, włożyć do pięknego naczynia, a obiad lub kolacja jest gotowa!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki, marynowania ogórków i przygotowywania półfabrykatów przeczytaj artykuł o patelniach.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy