Puree z gruszki na zimę

pyszne puree z pachnących słodkich gruszek na zimę. Prosty przepis na zachowanie aromatycznych zbiorów owoców. Minimum produktów i czasu, w wyniku czego pyszny wynik dla odmiany śniadania - do naleśników, serników, tostów. Ponadto możesz dodać do wszelkiego rodzaju deserów.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 30 g
117 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy do przygotowania puree z gruszek. Waga jest wskazana przez już obrane łodygi i Nasiona owoców. Gruszki można stosować dowolnej odmiany, preferując już w pełni dojrzałe owoce. W zależności od słodyczy gruszek ilość cukru można bezpiecznie dostosować. Kwas cytrynowy do konserwacji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj gruszki, usuń nadmiar wilgoci. Pokrój owoce na dwie części, usuń łodygę i wnętrze z nasionami. Pokrój gruszki na kawałki średniej wielkości i złóż na patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 2 łyżki wody, przykryj patelnię pokrywką i podpal. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj gruszki przez 10 do 30 minut, aż będą miękkie. Czas zależy od wybranej odmiany gruszek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy gruszki będą gotowe, dodaj do nich cukier i zmiel miękkie gruszki na gładką masę. Aby to zrobić, wygodnie jest użyć zwykłego lub zanurzeniowego blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kwas cytrynowy do gotowego puree gruszkowego, wymieszaj, podpal i zagotuj. Gotuj puree z gruszek przez kolejne 3-4 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Puree z gruszek na zimę jest gotowe. Aby zachować wynik, musisz umieścić tłuczone ziemniaki w sterylnych słoikach, zamknąć czystymi pokrywkami. Odwróć słoik, zawiń w coś ciepłego i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij słoik do przechowywania w chłodnym miejscu.

puree gruszkowe jest bardzo smaczne i słodkie, o bogatym smaku gruszki. Doskonale uzupełni każde śniadanie-serniki, naleśniki, twarożek lub owsiankę. A najprostsze jest zjedzenie tak pysznego puree ziemniaczanego z tostowym chlebem.
Ponadto można go używać do przygotowywania różnych słodkich potraw, najprostszym jest kompot, bardziej skomplikowanym - w każdym wypieku (ciasta, tarty, serniki). I oczywiście takie tłuczone ziemniaki będą doskonałym dodatkiem do zimnych deserów-musów twarogowych, deserów z żelatyną.
a jeśli ładnie zapakujesz, możesz po prostu dać słoik takiego puree gruszkowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy