skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty według listy do przygotowania puree z gruszek. Waga jest wskazana przez już obrane łodygi i Nasiona owoców. Gruszki można stosować dowolnej odmiany, preferując już w pełni dojrzałe owoce. W zależności od słodyczy gruszek ilość cukru można bezpiecznie dostosować. Kwas cytrynowy do konserwacji.
Krok 2:
Umyj gruszki, usuń nadmiar wilgoci. Pokrój owoce na dwie części, usuń łodygę i wnętrze z nasionami. Pokrój gruszki na kawałki średniej wielkości i złóż na patelni.
Krok 3:
Dodaj 2 łyżki wody, przykryj patelnię pokrywką i podpal. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj gruszki przez 10 do 30 minut, aż będą miękkie. Czas zależy od wybranej odmiany gruszek.
Krok 4:
Gdy gruszki będą gotowe, dodaj do nich cukier i zmiel miękkie gruszki na gładką masę. Aby to zrobić, wygodnie jest użyć zwykłego lub zanurzeniowego blendera.
Krok 5:
Dodaj kwas cytrynowy do gotowego puree gruszkowego, wymieszaj, podpal i zagotuj. Gotuj puree z gruszek przez kolejne 3-4 minuty.
Krok 6:
Puree z gruszek na zimę jest gotowe. Aby zachować wynik, musisz umieścić tłuczone ziemniaki w sterylnych słoikach, zamknąć czystymi pokrywkami. Odwróć słoik, zawiń w coś ciepłego i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij słoik do przechowywania w chłodnym miejscu.
puree gruszkowe jest bardzo smaczne i słodkie, o bogatym smaku gruszki. Doskonale uzupełni każde śniadanie-serniki, naleśniki, twarożek lub owsiankę. A najprostsze jest zjedzenie tak pysznego puree ziemniaczanego z tostowym chlebem.
Ponadto można go używać do przygotowywania różnych słodkich potraw, najprostszym jest kompot, bardziej skomplikowanym - w każdym wypieku (ciasta, tarty, serniki). I oczywiście takie tłuczone ziemniaki będą doskonałym dodatkiem do zimnych deserów-musów twarogowych, deserów z żelatyną.
a jeśli ładnie zapakujesz, możesz po prostu dać słoik takiego puree gruszkowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g