Kremowa zupa z małży

udane połączenie składników w lekkiej zupie morskiej! Kremowa zupa z małży to przepis na pierwsze danie, który zapewnia idealne połączenie owoców morza ze śmietaną. Przyprawy najlepiej uzupełniają to danie, czyniąc je jeszcze smaczniejszym i bardziej wyrafinowanym.
TeenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 1 g
tłuszcze 50 % 1 g
węglowodany 0 % 0 g
10 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

świeże małże dokładnie oczyść z resztek glonów. Ostrożnie zdejmij muszle z brudu ostrym nożem, nie uszkadzając ich. Następnie przepłucz je kilka razy pod zimną bieżącą wodą, aby pozbyć się możliwej obecności piasku.

następnie potrzebujesz dużej miski lub miski do kąpieli. Wlej do niego umyte małże i zalej 4 litrami wody. W części tej wody rozpuść 1/3 soli i wlej do miski. Pozostaw małże w takim roztworze na 15-20 minut, aby były solone. Następnie wlej wodę z miski i zalej małże nową wodą w tej samej objętości iz taką samą ilością soli. Po 15 minutach powtórz procedurę, zalewając małże nową słoną wodą. Następnie ponownie dobrze spłucz zlewy zimną wodą i osusz.

wlać bulion z kurczaka na patelnię pożądane jest, aby był bogaty, o wyraźnym smaku. Dodaj 300 ml wody do garnka i umieść na średnim ogniu. Zagotuj bulion z wodą i wrzuć do niego umyte małże. Następnie zmniejsz ogień do umiarkowanego, przykryj garnek pokrywką i gotuj małże przez 5-7 minut lub do momentu otwarcia muszli. Jeśli muszle niektórych małży nie otworzyły się, lepiej ich nie jeść.

Usuń ugotowane małże z patelni i wyczyść je z muszli. I odcedź sam bulion przez drobne sito, a jeszcze lepiej przez warstwę gazy, aby żadne zanieczyszczenia nie dostały się do przyszłej zupy.

w międzyczasie w rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu i dodaj pokrojone w kostkę pory oraz posiekany czosnek. Dusić wszystko przez około 4-5 minut, aż zacznie pachnieć. Następnie wlej odcedzony bulion, włóż przyprawy (szafran, pieprz, kurkuma) i gotuj wszystko razem pod pokrywką przez około 15 minut.

następnie wlej śmietanę do rondla, zagotuj i natychmiast zdejmij garnek zupy z ognia.

przed podaniem wlej zupę do porcji miseczek do zupy, włóż do każdego wcześniej ugotowane małże i posyp świeżą bazylią.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal / 100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy