marmurkowa wołowina w folii

Przygotuj idealną wołowinę! Miękkie, delikatne i pachnące! Marmurkowa wołowina pieczona jest w pikantnym sosie. Dzięki szczelnemu opakowaniu możliwe jest utrzymanie soku w środku. Kawałki dosłownie rozpadają się na włókna podczas krojenia. To danie nadaje się zarówno na niedzielny rodzinny posiłek, jak i na świąteczną ucztę.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 14 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 21 % 6 g
158 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

marmurkowa wołowina to wygrana-wygrana na świąteczną kolację. A jeśli upieksz go folią ze specjalnym sosem, nie możesz dalej szukać ulubionego przepisu na mięso - ten stanie się liderem, natychmiast przyćmiewając wszystkie inne.

przygotowanie mięsa i sosu nie zajmuje dużo czasu, więc natychmiast włącz piekarnik o 150 stopni, aby go podgrzać. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową, kawałek powinien być duży, aby zamknąć mięso ze wszystkich stron, a nawet owinąć je kilka razy. Aby uzyskać maksymalną kruchość i miękkość, sos nie powinien wyciekać w miejscach połączenia.

przygotowanie sosu. W małym rondlu lub rondlu wlej keczup, ocet, brązowy cukier (możemy zastąpić białym, ale zmniejszyć ilość do 30 gramów), sosy sojowe i Worcester, musztardę, olej i wodę. Dopraw mielonym imbirem, czosnkiem i wymieszaj trzepaczką lub widelcem.

umieść rondel z sosem na kuchence i zagotuj na średnim ogniu. Gdy tylko sos się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dzięki podgrzaniu wszystkie składniki sosu zostaną równomiernie rozłożone, smaki zostaną wymieszane, a smaki połączą się, tworząc jeden wyjątkowy.

marmurkową wołowinę myjemy bieżącą wodą, suszymy ręcznikiem papierowym i kładziemy na środku arkusza folii. Lekko przekręć krawędzie, aby płyn nie wyciekł. Polej mięso sosem, aby było całkowicie pokryte płynem.

po dodaniu całego sosu do mięsa zawiń folię. Musisz bardzo ostrożnie zamknąć mięso. Po pierwsze, folia powinna pasować tak ciasno, jak to możliwe, aby sos miał kontakt z mięsem. Po drugie, nie powinno być ani jednej dziury, aby sok nie wyciekł, ale pozostał w środku.

Wyślij wołowinę do piekarnika do pieczenia. Czas gotowania wyniesie około 3,5 godziny, obliczając 1 godzinę na każde 450 gramów mięsa. Podczas gotowania nie rozkładamy folii, tylko w celu sprawdzenia gotowości.

sprawdzamy gotowość marmurkowej wołowiny za pomocą termometru do mięsa, na środku kawałka powinna wynosić 88-93 stopnie. Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy owinięte folią na 30 minut. Następnie rozpakuj, pokrój w poprzek włókien, zalej sosem pozostałym w folii i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Proszek imbirowy - 335   kcal/100g
  • Marmurkowa wołowina - 170   kcal/100g

Podobne przepisy