bakłażan z keczupem chili na zimę

miłośnicy ostrzy pokochają to! Bakłażan z keczupem chili na zimę to przepis na pyszne pikantne danie warzywne, które można spożywać przez cały rok. Jest idealny jako dodatek do mięsa, ryb i innych potraw.
PollyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
28 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

2. Bakłażany należy dobrze umyć pod bieżącą wodą. obierz. Następnie pokrój owoce wzdłuż i, jeśli to możliwe, obierz nasiona. Resztę warzyw pokrój w małe kostki o powierzchni około 1 centymetra kwadratowego.

posiekany bakłażan przełożyć do dużej miski i posypać solą. Wymieszaj wszystkie kawałki i pozostaw na chwilę, aby bakłażan był dobrze solony. Przykryj miskę pokrywką, aby warzywa nie wyschły na wierzchu. Okresowo mieszaj bakłażany, aby uzyskać lepsze wyniki.

3. Opłucz czerwoną paprykę i ułóż je w całości, bez obierania,na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy piekarnik wystarczająco się nagrzeje, umieść blachę do pieczenia w papryce do pieczenia przez pół godziny.

gdy papryka będzie gotowa, pozwól jej nieco ostygnąć, a następnie delikatnie zdejmij górną skórkę. Resztę miąższu pokrój na małe kawałki.

4. Umyj pomidory. Następnie blanszuj je we wrzącej wodzie, usuń skórę i drobno posiekaj.

5. Obierz czosnek i przepuść go przez specjalną prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

6. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.

7. Umieść duży garnek na średnim ogniu. Podgrzej go na sucho i wrzuć nasiona kopru włoskiego i pokruszone chili (możesz użyć gotowych płatków). Smaż je przez kilka minut, aż wydobędzie się smak.

8. Wyciśnij bakłażany i spuść nadmiar płynu. Następnie dodaj również do garnka. Umieść tam paprykę, pomidory, cebulę i czosnek. Dodaj wszystkie inne składniki, w tym przyprawy i ocet z czerwonego wina.

wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wszystko. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Następnie otwórz pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu mniej więcej tyle samo, aż płyn w garnku zacznie parować.

9. Przygotuj słoiki do konserwacji. Dokładnie je opłucz i zalej wrzącą wodą.

10. Gotowe bakłażany z papryczką chili wlać do czystych słoików, pozostawiając u góry przestrzeń około 2 cm.

11. Połóż ręcznik na dnie szerokiej patelni i umieść słoiki z bakłażanem. Napełnij wodą, aby woda nie dotarła do krawędzi słoików. Na małym ogniu sterylizuj słoiki przez 10 minut. Następnie zwiń słoiki i umieść do góry nogami, aż ostygną.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy