skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
2. Bakłażany należy dobrze umyć pod bieżącą wodą. obierz. Następnie pokrój owoce wzdłuż i, jeśli to możliwe, obierz nasiona. Resztę warzyw pokrój w małe kostki o powierzchni około 1 centymetra kwadratowego.
posiekany bakłażan przełożyć do dużej miski i posypać solą. Wymieszaj wszystkie kawałki i pozostaw na chwilę, aby bakłażan był dobrze solony. Przykryj miskę pokrywką, aby warzywa nie wyschły na wierzchu. Okresowo mieszaj bakłażany, aby uzyskać lepsze wyniki.
3. Opłucz czerwoną paprykę i ułóż je w całości, bez obierania,na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy piekarnik wystarczająco się nagrzeje, umieść blachę do pieczenia w papryce do pieczenia przez pół godziny.
gdy papryka będzie gotowa, pozwól jej nieco ostygnąć, a następnie delikatnie zdejmij górną skórkę. Resztę miąższu pokrój na małe kawałki.
4. Umyj pomidory. Następnie blanszuj je we wrzącej wodzie, usuń skórę i drobno posiekaj.
5. Obierz czosnek i przepuść go przez specjalną prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
6. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
7. Umieść duży garnek na średnim ogniu. Podgrzej go na sucho i wrzuć nasiona kopru włoskiego i pokruszone chili (możesz użyć gotowych płatków). Smaż je przez kilka minut, aż wydobędzie się smak.
8. Wyciśnij bakłażany i spuść nadmiar płynu. Następnie dodaj również do garnka. Umieść tam paprykę, pomidory, cebulę i czosnek. Dodaj wszystkie inne składniki, w tym przyprawy i ocet z czerwonego wina.
wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wszystko. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Następnie otwórz pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu mniej więcej tyle samo, aż płyn w garnku zacznie parować.
9. Przygotuj słoiki do konserwacji. Dokładnie je opłucz i zalej wrzącą wodą.
10. Gotowe bakłażany z papryczką chili wlać do czystych słoików, pozostawiając u góry przestrzeń około 2 cm.
11. Połóż ręcznik na dnie szerokiej patelni i umieść słoiki z bakłażanem. Napełnij wodą, aby woda nie dotarła do krawędzi słoików. Na małym ogniu sterylizuj słoiki przez 10 minut. Następnie zwiń słoiki i umieść do góry nogami, aż ostygną.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g