pikantna przekąska z marynowanego bakłażana z serem

pyszne danie o pikantnym i niezapomnianym smaku! Szykowny przepis na danie z marynowanego niebieskiego z małą ostrzycą, który z pewnością ci się spodoba i zaskoczy swoim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 48 % 10 g
113 kcal
IG: 70 / 0 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną pikantną przekąskę z marynowanych bakłażanów, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować marynatę, posiekaj i drobno posiekaj mieszankę zielonej bazylii, koperku i pietruszki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj czerwone Chili do smaku i przenieś je z ziołami do odpowiedniego pojemnika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej nasiona kolendry i kopru do moździerza do smaku, a następnie dokładnie posiekaj tłuczkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż posiekane nasiona kolendry z koperkiem we wspólnym pojemniku, dodaj trzy ząbki czosnku przepuszczone przez prasę, jedną łyżkę cukru i sól do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pięćdziesiąt gramów octu jabłkowego i pięćdziesiąt gramów oleju roślinnego do całkowitego pojemnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj mieszankę papryki do smaku, a następnie odłóż pojemnik z marynatą na bok i pozwól mu się zaparzyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż pięćset gramów bakłażana do garnka z wodą i dodaj do niego trochę soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naciskamy bakłażany ładunkiem i kładziemy na włączonym piecu, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy przez pięć minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bakłażany wyjmujemy po pięciu minutach z patelni i kroimy w duże kostki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż pokrojone w kostkę bakłażany w odpowiednim pojemniku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Bakłażany posypujemy serem startym na grubej tarce, równomiernie rozprowadzamy marynatę na wierzchu i wkładamy do lodówki na jeden dzień.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pikantna przekąska z bakłażana jest podawana na zimno. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego!

przystawka z bakłażana i sera na świąteczny stół! "Kup niebieskie" - często pytają gospodynie mężów, a oni doskonale rozumieją, o co chodzi. Chociaż najciekawsze jest to, że wcale nie są niebieskie, ale bardziej fioletowe. To warzywo, które nie potrzebuje reklamy i jest kochane z pokolenia na pokolenie. Kawior, gulasz warzywny i grillowany bakłażan! Ale dzisiaj przygotujemy przystawkę z bakłażana z serem, tak smaczną, że znika ze stołu w pierwszych sekundach posiłku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy