skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Opłucz kapustę pod wodą, usuń pierwsze kilka arkuszy, lepiej ich nie używać, ponieważ często są uszkodzone. Obok pnia wykonaj nacięcia nożem i rozłóż całą kapustę na arkusze. Odetnij liście kapusty pogrubienie łodyg.
Krok 2:
Zagotuj wodę w dużym garnku. W małych partiach zanurz arkusze kapusty we wrzącej wodzie i gotuj je przez kilka minut, aby stały się miękkie. Przenieś ugotowane arkusze kapusty na talerz i pozwól im ostygnąć.
Krok 3:
W tym czasie ugotuj ryż, lekko soląc wodę.
Krok 4:
Włóż mieloną wieprzowinę na rozgrzaną patelnię i lekko usmaż na oleju roślinnym. Pod koniec gotowania sól i pieprz mielonego mięsa. Przenieś gotowe mięso mielone do głębokiej miski.
Krok 5:
Na tej samej patelni, na której smażono mięso mielone, lekko podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 6:
Następnie dodaj marchewki starte na grubej tarce na patelnię i kontynuuj smażenie.
Krok 7:
Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, wymieszaj i pozwól warzywom trochę ugasić w soku utworzonym z pomidora.
Krok 8:
Dopraw duszone warzywa koncentratem pomidorowym, solą i podgrzewaj na patelni przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 9:
Weź głęboką miskę smażonego mięsa mielonego, dodaj ugotowany ryż, przenieś warzywa z patelni do mięsa mielonego z ryżem, wbij jajko i dokładnie zagnieść nadzienie mięsne, aż będzie gładkie.
Krok 10:
Weź formę do pieczenia ciasta o średnicy 26 cm połóż największe i najpiękniejsze gotowane liście kapusty na dnie i bokach tej formy, ponieważ po podaniu będą "przednią" stroną ciasta.
Krok 11:
Połóż 1/3 nadzienia mięsnego na arkuszach kapusty i równomiernie rozprowadź na dnie formy. Przykryj pierwszą warstwę mięsa kilkoma liśćmi kapusty i ponownie ułóż nadzienie itp.
Krok 12:
Przykryj końcową warstwę nadzienia liśćmi kapusty, zgnij boczne liście, kierując je do środka. Posyp ciasto solą, pieprzem i za pomocą pędzla do ciasta lekko posmaruj oliwą z oliwek.
Krok 13:
Ciasto kapuściane "Lazy Gołąbek" piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 40 minut. Gdy ciasto z kapusty będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika, ostudź, przykryj dużym naczyniem, odwróć i wyjmij formę. Udekoruj wierzch ciasta kapustnego ziołami i pomidorami.
obecnie istnieje wiele opcji gotowania gołąbków: Klasyczne gołąbki w liściach białej kapusty, leniwe gołąbki, gołąbki z kapusty włoskiej, gołąbki w powolnej kuchence, gołąbki Wegetariańskie, gołąbki w liściach czerwonej kapusty, a nawet gołąbki w liściach buraka. Wszystko to jest z pewnością bardzo interesujące, aby spróbować samemu i rozpieszczać swoje gospodarstwo domowe. Mam nadzieję, że moje "ciasto" pojawi się na Twoich stołach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g