ciasto kapuściane Lazy Gołąbek

najbardziej leniwy Gołąbek !!! Proponuję dziś ugotować leniwą Gołąbek w postaci ciasta kapustnego, używam młodej białej kapusty. Jeśli czekasz na gości, polecam użyć kapusty włoskiej, z nią ciasto kapuściane wygląda jeszcze bardziej jasno i atrakcyjnie.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 56 % 15 g
138 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opłucz kapustę pod wodą, usuń pierwsze kilka arkuszy, lepiej ich nie używać, ponieważ często są uszkodzone. Obok pnia wykonaj nacięcia nożem i rozłóż całą kapustę na arkusze. Odetnij liście kapusty pogrubienie łodyg.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę w dużym garnku. W małych partiach zanurz arkusze kapusty we wrzącej wodzie i gotuj je przez kilka minut, aby stały się miękkie. Przenieś ugotowane arkusze kapusty na talerz i pozwól im ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie ugotuj ryż, lekko soląc wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż mieloną wieprzowinę na rozgrzaną patelnię i lekko usmaż na oleju roślinnym. Pod koniec gotowania sól i pieprz mielonego mięsa. Przenieś gotowe mięso mielone do głębokiej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na tej samej patelni, na której smażono mięso mielone, lekko podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przepuszczony przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj marchewki starte na grubej tarce na patelnię i kontynuuj smażenie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, wymieszaj i pozwól warzywom trochę ugasić w soku utworzonym z pomidora.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw duszone warzywa koncentratem pomidorowym, solą i podgrzewaj na patelni przez kolejne 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź głęboką miskę smażonego mięsa mielonego, dodaj ugotowany ryż, przenieś warzywa z patelni do mięsa mielonego z ryżem, wbij jajko i dokładnie zagnieść nadzienie mięsne, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź formę do pieczenia ciasta o średnicy 26 cm połóż największe i najpiękniejsze gotowane liście kapusty na dnie i bokach tej formy, ponieważ po podaniu będą "przednią" stroną ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż 1/3 nadzienia mięsnego na arkuszach kapusty i równomiernie rozprowadź na dnie formy. Przykryj pierwszą warstwę mięsa kilkoma liśćmi kapusty i ponownie ułóż nadzienie itp.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj końcową warstwę nadzienia liśćmi kapusty, zgnij boczne liście, kierując je do środka. Posyp ciasto solą, pieprzem i za pomocą pędzla do ciasta lekko posmaruj oliwą z oliwek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto kapuściane "Lazy Gołąbek" piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 40 minut. Gdy ciasto z kapusty będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika, ostudź, przykryj dużym naczyniem, odwróć i wyjmij formę. Udekoruj wierzch ciasta kapustnego ziołami i pomidorami.

obecnie istnieje wiele opcji gotowania gołąbków: Klasyczne gołąbki w liściach białej kapusty, leniwe gołąbki, gołąbki z kapusty włoskiej, gołąbki w powolnej kuchence, gołąbki Wegetariańskie, gołąbki w liściach czerwonej kapusty, a nawet gołąbki w liściach buraka. Wszystko to jest z pewnością bardzo interesujące, aby spróbować samemu i rozpieszczać swoje gospodarstwo domowe. Mam nadzieję, że moje "ciasto" pojawi się na Twoich stołach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina - 263   kcal/100g

Podobne przepisy