cukinia z miętą i śliwką wiśniową jako ananasy na zimę

Prosty przepis na deser z cukinii i śliwki wiśniowej. Lubisz egzotyczne owoce, ale nie masz okazji ich często kupować? Oferujemy Gotowanie z nami cukinii ze śliwką wiśniową "jak ananasy" - pyszny deser na zimę.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 26 g
103 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To niezwykłe połączenie wielu zaskakuje swoim smakiem. Smak i kwaskowatość śliwki wiśniowej nadają zwykłej cukinii smak przypominający ananasa. Nawet w procesie gotowania, podczas nalewania śliwki wiśniowej i cukinii syropem, już wyczuwalny jest zapach ananasa. Aby pogłębić gamę smaków, w tym półfabrykacie stosuje się różne przyprawy. Oprócz przypraw możesz dodać skórkę z cytryny, dodam goździki i liście suszonej mięty. Przepis podano na 3 litrowe słoiki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj wszystko do konserw-umyj i wysterylizuj słoiki w wygodny dla Ciebie sposób, zagotuj pokrywki. Obierz cukinię, umyj śliwkę wiśniową. Na dnie czystego słoika kładziemy śliwkę wiśniową (300 gramów w każdym słoju).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obraną cukinię kroimy w plasterki lub połówki w zależności od ich wielkości. Dodaj do słoików ze śliwką wiśniową, napełnij słoiki wrzącą wodą do szyi i pozwól mu się rozgrzać przez 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obraną cukinię kroimy w plasterki lub połówki w zależności od ich wielkości. Dodaj do słoików ze śliwką wiśniową, napełnij słoiki wrzącą wodą do szyi i pozwól mu się rozgrzać przez 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukinia ze śliwką wiśniową "jak ananasy" (domowe ananasy) jest gotowa. Smacznej zimy i smacznego!

Dawno, dawno temu mój przyjaciel potraktował mnie bardzo nietypowym dżemem i zaproponował, że zgadnie, z czego jest zrobiony. Po dwudziestej próbie poddałem się, ponieważ smak był dobry, niezwykły, z kwaskowatością, ale żaden ze znanych smaków mi nie przypominał. Byłem bardzo zaskoczony, kiedy powiedziała mi, że to dżem z cukinii z cytryną. Po tym wydarzeniu podobało mi się to interesujące i zacząłem eksperymentować. Oprócz dżemu znalazłem w Internecie przepis na przygotowanie cukinii ze śliwką wiśniową, kilka z nich zostało zmodernizowanych według własnego gustu, a dziś proponuję przygotować ten prosty deser z prostych produktów. Możesz go przechowywać zarówno w piwnicy, jak iw mieszkaniu, jest doskonały. Smaczna i zdrowa zima i smaczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 27   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy