kompot z jabłek, gruszek, jeżyn

pyszne i zdrowe gaszenie pragnienia latem. Dwa rodzaje w jednym. Zdrowe, szybkie, bez cukru. Zamiast wody gasi pragnienie i poprawia pracę jelit. Można konserwować, zamrażać jak lody na patyku. W razie potrzeby słodzić miodem
ZzaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
7 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

kompot to francuskie słowo.
we Francji sprzedają przecier owocowy o nazwie"kompot"
u nas nazywa się to gdzie,potem "wzvar",potem "uzvar" i konsystencja od puree do zawiesiny owoców w płynie.
dodaje się nawet owsiankę do sytości)
przygotujemy "partnera" - kolejną wiejską perłę oznaczającą "napój z owoców, który zachował maksimum składników odżywczych"
do przygotowania kompotu należy używać czystej wody bez zanieczyszczeń.
umyj i obierz owoce.Jeśli skóra nie jest uszkodzona, nie trzeba jej czyścić.
pokrój w duże kliny.Pozostaw jagody w całości.
najlepiej używać naczyń z grubym dnem.Nawiasem mówiąc, moja babcia rozmazała dno naczyń gliną dla takiego efektu)
zagotuj wodę do białego klucza.
to znaczy gwałtownego wrzenia.
dodaj owoce, zagotuj, wyłącz i przykryj.
pozwól parzyć przez co najmniej godzinę.Nasz partner jest gotowy.
schłodzić, odcedzić i wlać do szklanego naczynia.
w lodówce można przechowywać przez około trzy dni.Ale zapewniam, że wypije się znacznie szybciej)

do lodów: ponownie odciągnij owoce.Są bardzo wilgotne.Musimy wyschnąć.Zmiel w blenderze lub zmiel za pomocą urządzenia do puree.
dodaj miód, orzechy, mak, suszone morele, sezam, kawałki ananasa itp. (co jest w piecu, to na stole miecze)
dodaj trochę soku z cytryny, da łaskę smaku.
ułóż w foremkach (lepsze kubki jogurtowe, zwykle są stożkowe, bardzo wygodne)
umieść w zamrażarce.Po 15 minutach wyjmij i wymieszaj.Wróć do zamrażarki.
po 15 minutach powtórz procedurę.
po 30 minutach powtórz i włóż łyżeczkę pionowo.
kiedy lody są całkowicie zamrożone, możesz cieszyć się nieszkodliwą pysznością.
jeśli szybkość zamrażania jest niższa,wybierz czas mieszania intuicyjnie.
dodanie tłustej śmietany sprawi,że lody będą delikatniejsze,ale wtedy musisz ubijać masę co 10 minut, aby nie było kryształków lodu.
Ogólnie rzecz biorąc, istnieje taka wiejska mądrość, która mówi: "bez Uzvara będzie Swara"
prawdopodobnie był to ulubiony deser wśród wieśniaków)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy