makaron z serem mozzarella w sosie śmietanowym

klasyczny przepis na makaron i ser (mac and cheese). Mój ulubiony przepis na makaron z serem lub jak się je nazywa Mac & Cheese:) ser można użyć każdego, ale polecam mozzarellę lub Cheddar. Przepis jest bardzo prosty i pyszny
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 55 % 26 g
231 kcal
IG: 11 / 81 / 7

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

ugotuj makaron w osolonej wodzie.
rozpuść masło w rondlu.
dodaj mąkę szybko wymieszaj trzepaczką.
w małych porcjach wprowadź mleko, ciągle mieszając.
gotuj, aż sos zgęstnieje. Posolić.
w misce wymieszaj ugotowany makaron, sos i ser.

makaron z serem-zwany także makaronem z serem lub makaronem w amerykańskim i kanadyjskim angielskim, makaron z serem w Wielkiej Brytanii to danie pochodzenia angielskiego składające się z makaronu i sosu serowego, najczęściej cheddaru. Może również zawierać inne składniki, takie jak bułka tarta, mięso i warzywa.

tradycyjny makaron i ser to zapiekanka pieczona w piekarniku; można go jednak ugotować w garnku na kuchence lub w opakowaniu. Ser jest często najpierw dodawany do sosu beszamelowego, aby stworzyć SOS Mornay, który następnie dodaje się do makaronu. W Stanach Zjednoczonych jest to uważane za wygodne jedzenie.

zapiekanki z makaronem i serem zostały zapisane już w XIV wieku we włoskiej książce kucharskiej Liber de Coquina, jednej z najstarszych średniowiecznych książek kucharskich, która zawierała danie z parmezanu i makaronu.

pierwszy nowoczesny przepis na makaron i ser został zawarty w książce Elizabeth Raffald z 1770 roku.

pakowany makaron i ser są dostępne w postaci mrożonej lub w opakowanych składnikach w celu uproszczenia gotowania. Boston Market, Michelin ' s, Kraft i Stouffer to jedne z najbardziej rozpoznawalnych marek gotowych i mrożonych makaronów i serów dostępnych w Stanach Zjednoczonych.

dostępne są różne pakowane mieszanki, które są gotowane w garnku na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Są one zwykle wzorowane na Kraft Macaroni & amp; Cheese (znany jako Kraft Dinner w Kanadzie), który został wprowadzony w 1937 roku pod hasłem "przygotuj posiłek na cztery w dziewięć minut". Był to natychmiastowy sukces w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie w obliczu trudności gospodarczych związanych z depresją. Podczas II wojny światowej racjonowanie doprowadziło do wzrostu popularności produktu, który można było uzyskać w dwóch pudełkach za jedną markę racji żywnościowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy