skład / składniki
metoda gotowania
ugotuj makaron w osolonej wodzie.
rozpuść masło w rondlu.
dodaj mąkę szybko wymieszaj trzepaczką.
w małych porcjach wprowadź mleko, ciągle mieszając.
gotuj, aż sos zgęstnieje. Posolić.
w misce wymieszaj ugotowany makaron, sos i ser.
makaron z serem-zwany także makaronem z serem lub makaronem w amerykańskim i kanadyjskim angielskim, makaron z serem w Wielkiej Brytanii to danie pochodzenia angielskiego składające się z makaronu i sosu serowego, najczęściej cheddaru. Może również zawierać inne składniki, takie jak bułka tarta, mięso i warzywa.
tradycyjny makaron i ser to zapiekanka pieczona w piekarniku; można go jednak ugotować w garnku na kuchence lub w opakowaniu. Ser jest często najpierw dodawany do sosu beszamelowego, aby stworzyć SOS Mornay, który następnie dodaje się do makaronu. W Stanach Zjednoczonych jest to uważane za wygodne jedzenie.
zapiekanki z makaronem i serem zostały zapisane już w XIV wieku we włoskiej książce kucharskiej Liber de Coquina, jednej z najstarszych średniowiecznych książek kucharskich, która zawierała danie z parmezanu i makaronu.
pierwszy nowoczesny przepis na makaron i ser został zawarty w książce Elizabeth Raffald z 1770 roku.
pakowany makaron i ser są dostępne w postaci mrożonej lub w opakowanych składnikach w celu uproszczenia gotowania. Boston Market, Michelin ' s, Kraft i Stouffer to jedne z najbardziej rozpoznawalnych marek gotowych i mrożonych makaronów i serów dostępnych w Stanach Zjednoczonych.
dostępne są różne pakowane mieszanki, które są gotowane w garnku na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Są one zwykle wzorowane na Kraft Macaroni & amp; Cheese (znany jako Kraft Dinner w Kanadzie), który został wprowadzony w 1937 roku pod hasłem "przygotuj posiłek na cztery w dziewięć minut". Był to natychmiastowy sukces w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie w obliczu trudności gospodarczych związanych z depresją. Podczas II wojny światowej racjonowanie doprowadziło do wzrostu popularności produktu, który można było uzyskać w dwóch pudełkach za jedną markę racji żywnościowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g