Zupa z kurczaka z mieszanką meksykańską

jasna i bardzo smaczna zupa z pewnością zachwyci rodzinę. Zupa z meksykańską mieszanką i kurczakiem rozweseli swój wygląd i niesamowity bogaty smak. Ta zupa z pewnością docenią wszyscy bliscy od małych do dużych. Gotowanie jest szybkie i proste, okazuje się - bardzo smaczne!
viktorinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 33 % 3 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

mieszanka meksykańska jest inna-wszystko zależy od konkretnego producenta, ale podstawowe składniki pozostają takie same. Główną różnicą między taką mieszanką jest jej jasny kolor i bogaty smak. Zupa z nią okaże się satysfakcjonująca i pożywna, smaczna i bardzo piękna. Będzie odpowiedni na stole jadalnym zarówno w letni dzień, jak iw zimowy chłód.

gotowanie zaczynamy od ugotowania bulionu. Aby to zrobić, kurczaka lub możesz wziąć dowolną część, ale lepiej, jeśli jest to pierś z kością, włóż do rondla, napełnij czystą zimną wodą i umieść na dużym ogniu. Doprowadź płyn do wrzenia, po podgrzaniu zmniejsz do umiarkowanego i gotuj kurczaka przez 40 minut. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać przyprawy do smaku, na przykład liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie.

w tym czasie przygotowujemy inne składniki zupy:

- mieszankę meksykańską wyjmujemy z zamrażarki, aby rozmroziła się, a następnie spłukujemy czystą zimną wodą;

- myjemy i obieramy ziemniaki, a następnie kroimy je w duże kostki;

- myjemy i obieramy marchewki, kroimy je następnie na duże kawałki;

- obierz cebulę i pokrój w kostkę;

- opłucz Zielenie i na razie połóż je na czystym ręczniku do wyschnięcia.

więc bulion jest gotowy, włóż do niego pokrojone ziemniaki i kontynuuj gotowanie. Wyjmij kurczaka na talerz, a gdy lekko ostygnie, pokrój go w duże kostki.

na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu, a następnie dodaj do niej cebulę, smaż przez kilka minut, aż stanie się przezroczysta, a następnie dodaj marchewkę. Smażyć wszystko razem przez kolejne 7-8 minut - do miękkości.

rozłóż smażone warzywa i mieszankę Meksykańską na patelni z bulionem. Tam dodaj przyprawy, sól, czarny pieprz. Wszystko wymieszaj i gotuj przez 5-7 minut. Ziemniaki i marchewki powinny być miękkie w zupie. Jeśli są szorstkie, gotuj zupę trochę dłużej. Ogień jest umiarkowany, nie pozwól zupie mocno się zagotować.

Udekoruj gotową zupę ziołami i podawaj. W razie potrzeby uzupełniamy kwaśną śmietaną i posiekaną, a po tortilli wysuszonej na patelni (pita).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Meksykańska mieszanka mrożona - 72   kcal/100g

Podobne przepisy