skład / składniki
metoda gotowania
mieszanka meksykańska jest inna-wszystko zależy od konkretnego producenta, ale podstawowe składniki pozostają takie same. Główną różnicą między taką mieszanką jest jej jasny kolor i bogaty smak. Zupa z nią okaże się satysfakcjonująca i pożywna, smaczna i bardzo piękna. Będzie odpowiedni na stole jadalnym zarówno w letni dzień, jak iw zimowy chłód.
gotowanie zaczynamy od ugotowania bulionu. Aby to zrobić, kurczaka lub możesz wziąć dowolną część, ale lepiej, jeśli jest to pierś z kością, włóż do rondla, napełnij czystą zimną wodą i umieść na dużym ogniu. Doprowadź płyn do wrzenia, po podgrzaniu zmniejsz do umiarkowanego i gotuj kurczaka przez 40 minut. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać przyprawy do smaku, na przykład liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie.
w tym czasie przygotowujemy inne składniki zupy:
- mieszankę meksykańską wyjmujemy z zamrażarki, aby rozmroziła się, a następnie spłukujemy czystą zimną wodą;
- myjemy i obieramy ziemniaki, a następnie kroimy je w duże kostki;
- myjemy i obieramy marchewki, kroimy je następnie na duże kawałki;
- obierz cebulę i pokrój w kostkę;
- opłucz Zielenie i na razie połóż je na czystym ręczniku do wyschnięcia.
więc bulion jest gotowy, włóż do niego pokrojone ziemniaki i kontynuuj gotowanie. Wyjmij kurczaka na talerz, a gdy lekko ostygnie, pokrój go w duże kostki.
na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu, a następnie dodaj do niej cebulę, smaż przez kilka minut, aż stanie się przezroczysta, a następnie dodaj marchewkę. Smażyć wszystko razem przez kolejne 7-8 minut - do miękkości.
rozłóż smażone warzywa i mieszankę Meksykańską na patelni z bulionem. Tam dodaj przyprawy, sól, czarny pieprz. Wszystko wymieszaj i gotuj przez 5-7 minut. Ziemniaki i marchewki powinny być miękkie w zupie. Jeśli są szorstkie, gotuj zupę trochę dłużej. Ogień jest umiarkowany, nie pozwól zupie mocno się zagotować.
Udekoruj gotową zupę ziołami i podawaj. W razie potrzeby uzupełniamy kwaśną śmietaną i posiekaną, a po tortilli wysuszonej na patelni (pita).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Meksykańska mieszanka mrożona - 72 kcal/100g