śliwki w puszkach w syropie cukrowym na zimę

Prosty przepis na konserwowanie śliwek. Szybko i smacznie. W tym przepisie powiedziałem, jak szybko i łatwo można utrzymać zbiory przez długi czas. Po konserwacji śliwkę można wykorzystać jako półfabrykat w innych przepisach kulinarnych lub po prostu cieszyć się smakiem dojrzałych jagód.
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 22 g
88 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyte śliwki wkładamy do wysterylizowanych słoików i zalewamy wrzącą wodą przez 20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Słoiki można sterylizować w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Możesz to zrobić na parze i w kuchence mikrofalowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuść wodę do rondla i wlej cukier, zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij śliwki syropem i przekręć sterylizowanymi pokrywkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrywki gotuję w wodzie przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć słoiki i pozostaw na noc.

latem wszyscy starają się przygotować jak najwięcej ochrony na zimę. Jednym z takich produktów jest śliwka. Jest wygodny do konserwowania, ponieważ jest twardy i zachowuje swój kształt. Śliwki są słodkie i soczyste. W ten sposób konserwuję wiele innych jagód i owoców, ponieważ proces gotowania nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Priorytetem tego przepisu jest to, że nie są wymagane żadne dodatkowe produkty, ale tylko to, co zawsze masz w domu. To woda i cukier. Do konserw odpowiednie są dojrzałe lub lekko Nie opancerzone owoce. Możesz wziąć owoce dowolnej odmiany i wielkości. Najważniejsze jest to, że nie ma wśród nich zepsutych lub zgniłych jagód. Każda objętość puszki od 0,2 mililitra do 3 litrów jest odpowiednia jako pojemnik. Jeśli użyjesz przedmiotu obrabianego jako jedzenia dla 1-2 osób, weź mniejszą objętość słoika, a jeśli jako nadzienie do ciast lub innych produktów kulinarnych, weź większą objętość pojemnika. Kolejnym ważnym punktem w przepisie jest ilość cukru, wody i jagód, można ją zmniejszyć lub zwiększyć. Jeśli gotujesz kompot, zwiększamy objętość wody i zmniejszamy liczbę jagód, dostosowujemy cukier do smaku.
jest jeszcze jedna rzecz, którą musisz wiedzieć, to przygotowanie owoców i pojemników. Jeśli chcesz zachować integralność produktu, przed obróbką cieplną musisz wykonać małe nakłucia w skórze. Słoiki i pokrywki należy wysterylizować przed konserwacją. Słoiki można sterylizować w piekarniku, parze i kuchence mikrofalowej. Gotuj pokrywki w wodzie.
powodzenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy