pomidory z czeremchą i octem na zimę bez sterylizacji

zbieranie pomidorów bez kłopotów i sterylizacji! Bardzo udana metoda konserwowania, dzięki której uzyskuje się pyszne słodkie pomidory o Smaku czeremchy, które zimą będą przypominać słoneczne lato!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
43 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne pomidory na zimę, wybieramy w przybliżeniu te same i gęste owoce, które bardzo dobrze myjemy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wykonujemy nakłucie w miejscu łodygi każdego pomidora, aby zachowały swoją integralność podczas gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyszczamy gałązki czeremchy z liści i używamy ich jako aromatu w marynacie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Układamy dwa i pół kilograma pomidorów w słoikach, mierzymy wrzącą wodę wlewając do miarowego litrowego kubka i wlewamy do dwulitrowego słoika z pomidorami, odpowiednio do litrowego słoika wlewamy pół litra wrzącej wody i podgrzewamy pomidory, aby ostygły przez około dwadzieścia minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż dwie gałązki czeremchy na patelni, dodaj pięć łyżek cukru na jeden litr wody oraz dwie i pół łyżki cukru na pół litra wody dodanej do patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj półtorej łyżki soli do rondla do solenia i umieść na kuchence, zagotuj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spuść wodę ze schłodzonych słoików z pomidorami, po zamknięciu specjalną pokrywką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystkie składniki w rondlu i gotuj przez dwie minuty, po czym marynata do polewania pomidorów jest gotowa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij słoiki z pomidorami gotowaną marynatą i dodaj do każdej gałązki czeremchy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do dwulitrowego słoika z pomidorami dodaj odpowiednio jedną łyżeczkę esencji octowej do litrowej pół łyżeczki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Szczelnie zamykamy słoiki pokrywkami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć puszki i sprawdź szczelność, a następnie przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin. Gotowane domowe pomidory bez sterylizacji na zimę są przechowywane w chłodnym i suchym miejscu. Smacznego dla wszystkich!

pomidory na zimę bez sterylizacji! Trudno sobie wyobrazić dobry świąteczny stół bez różnych przekąsek. Marynowane i marynowane ogórki, sałatki w puszkach i kawior warzywny! Polizasz palce. Ale pomidorów nie da się zastąpić niczym. Latem staramy się częściej je jeść, robić sosy i sałatki. Ale nawet zimą chcę się nimi rozpieszczać. W tym przypadku mam świetny przepis, napisz kto nie wie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Czeremcha - 27   kcal/100g

Podobne przepisy