kawior wieprzowy na zimę

przygotuj pyszną przystawkę z grzybów leśnych! To proste! Kawior ze świń na zimę nie wymaga dużo czasu i wysiłku, ale okazuje się bardzo smaczny. Z takim kawiorem możesz przygotować przepyszne kanapki lub użyć go jako nadzienia do naleśników, ciast lub zapiekanek. Możesz podać danie na stole i jako niezależną przekąskę.
KingaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 60 % 3 g
węglowodany 20 % 1 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

przede wszystkim sortujemy grzyby, pozbywając się ściółki leśnej, wycinając zepsute miejsca, odcinając nogi - w przypadku świń użyjemy tylko czapek. Następnie umyj grzyby i przenieś je do dużego głębokiego pojemnika, po pokrojeniu na kawałki. Napełnij je czystą zimną wodą i pozostaw do namoczenia w temperaturze pokojowej przez jeden dzień. W tym czasie 3 razy zmieniamy wodę na świeżą.

gdy minie określony czas, Wrzuć grzyby do durszlaka, spłucz, a następnie przenieś je na patelnię. Napełnij czystą wodą, dodaj trochę soli i umieść na dużym ogniu. Doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, a po podgrzaniu zmniejszamy do minimum. Włóż liść laurowy i ziele angielskie do rondla i gotuj grzyby przez godzinę. Następnie ponownie wrzucamy grzyby do durszlaka i czekamy, aż nadmiar wilgoci spłynie. Usuwamy liść laurowy i ziele angielskie.

obierz cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w małe kostki, a czosnek drobno siekamy nożem. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny i podgrzej. Kiedy tak się stanie, włóż przygotowaną cebulę na patelnię, smaż ją przez 5 minut - aż będzie przezroczysta. Dodaj czosnek i smaż wszystko razem przez kolejne 1-2 minuty. Po dodaniu grzybów smaż je razem z cebulą i czosnkiem przez 10 minut. W tym procesie doprawiamy je mieszanką mielonej papryki, solimy. Smakujemy, aby nie przesolić.

następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw grzyby do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy małe słoiki i pokrywki. Sterylizujemy je w dowolny dogodny sposób.

schłodzoną masę grzybową przenosimy do miski blendera i siekamy. Robimy to lekko, jeśli chcesz, aby kawior był małymi kawałkami. Lub dokładniej, aby uzyskać większą jednorodność. Wlej ocet, wszystko dobrze wymieszaj.

układamy kawior w przygotowanych słoikach, przykręcamy pokrywkami i pozwalamy obrabianemu przedmiotowi całkowicie ostygnąć. Po usunięciu kawioru w chłodnym miejscu do dalszego przechowywania.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal / 100g
  • Świnki - 73   kcal/100g

Podobne przepisy