skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim sortujemy grzyby, pozbywając się ściółki leśnej, wycinając zepsute miejsca, odcinając nogi - w przypadku świń użyjemy tylko czapek. Następnie umyj grzyby i przenieś je do dużego głębokiego pojemnika, po pokrojeniu na kawałki. Napełnij je czystą zimną wodą i pozostaw do namoczenia w temperaturze pokojowej przez jeden dzień. W tym czasie 3 razy zmieniamy wodę na świeżą.
gdy minie określony czas, Wrzuć grzyby do durszlaka, spłucz, a następnie przenieś je na patelnię. Napełnij czystą wodą, dodaj trochę soli i umieść na dużym ogniu. Doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, a po podgrzaniu zmniejszamy do minimum. Włóż liść laurowy i ziele angielskie do rondla i gotuj grzyby przez godzinę. Następnie ponownie wrzucamy grzyby do durszlaka i czekamy, aż nadmiar wilgoci spłynie. Usuwamy liść laurowy i ziele angielskie.
obierz cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w małe kostki, a czosnek drobno siekamy nożem. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny i podgrzej. Kiedy tak się stanie, włóż przygotowaną cebulę na patelnię, smaż ją przez 5 minut - aż będzie przezroczysta. Dodaj czosnek i smaż wszystko razem przez kolejne 1-2 minuty. Po dodaniu grzybów smaż je razem z cebulą i czosnkiem przez 10 minut. W tym procesie doprawiamy je mieszanką mielonej papryki, solimy. Smakujemy, aby nie przesolić.
następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw grzyby do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy małe słoiki i pokrywki. Sterylizujemy je w dowolny dogodny sposób.
schłodzoną masę grzybową przenosimy do miski blendera i siekamy. Robimy to lekko, jeśli chcesz, aby kawior był małymi kawałkami. Lub dokładniej, aby uzyskać większą jednorodność. Wlej ocet, wszystko dobrze wymieszaj.
układamy kawior w przygotowanych słoikach, przykręcamy pokrywkami i pozwalamy obrabianemu przedmiotowi całkowicie ostygnąć. Po usunięciu kawioru w chłodnym miejscu do dalszego przechowywania.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal / 100g
- Świnki - 73 kcal/100g