zupa z soczewicy z boczkiem

jasna i niezwykła zupa! Przygotuj i mile Zaskocz swoją rodzinę! Zupa puree z boczkiem urozmaici codzienną dietę rodziny. Łatwy w przygotowaniu, nie zajmuje zbyt wiele czasu i jest świetną opcją na danie, gdy trzeba szybko przygotować posiłek. Kremowa konsystencja pozwala przygotować zupę z wyprzedzeniem i zamrozić - wtedy w dowolnym momencie można ją po prostu podgrzać i uzyskać świeży, pyszny lunch w zaledwie 5 minut. Ale oczywiście jest najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny.
ValliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 58 % 7 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

wędzony boczek oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i kroimy w drobną kostkę. Siekając mięso i wszystkie warzywa, nie możesz zbytnio przejmować się pięknym krojeniem, ponieważ zupa zostanie zmiksowana za pomocą blendera. Dlatego wycinamy to, co jest wygodne i bardziej jak.

obierz cebulę i paprykę, umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w paski lub małe kostki. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny, załaduj do niego przygotowane warzywa i boczek. Ciągle mieszając, gotuj na najwolniejszym ogniu, aż warzywa będą bardziej miękkie. W tym przypadku łuk jest bardziej odkrywczy - powinien stać się prawie przezroczysty.

obierz ziemniaki, umyj, pokrój. Myjemy soczewicę do czystego stanu, drobno posiekamy ząbek czosnku. Dodaj warzywa i soczewicę do cebuli i pieprzu, gdy są już prawie gotowe, wymieszaj i smaż przez kolejną minutę.

dodaj bulion do warzyw. Aby skrócić czas gotowania zupy, bulion musi być gorący. Możesz wlać świeżo ugotowane lub podgrzane. Wysyłamy liść laurowy i tymianek do rondla, dodajemy sól i czarny pieprz, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia.

zmniejsz ogień do prawie minimalnego. Intensywność wrzenia powinna być taka, aby przy zamkniętej pokrywie zupa nie uciekała na piec. Gotuj, aż soczewica będzie gotowa (około 15-20 minut). Możesz określić gotowość soczewicy, patrząc na nią lub miażdżąc jedno ziarno. Powinien być ugotowany i miękki po zmiażdżeniu.

gdy zupa jest gotowa, usuwamy liść laurowy i tymianek - nie są one potrzebne podczas siekania. Zupa już otrzymała smak i aromat, a małe śmieci, które pozostaną z ziół po blenderze, nie potrzebują gotowego dania. Zupę przecieramy blenderem zanurzeniowym, wylewamy na talerze i podajemy na gorąco. Jeśli chcesz, możesz uzupełnić gotowe danie krakersami lub świeżym chlebem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal / 100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy