Domowy karmel 3 składniki

3 składniki, 15 minut czasu, cała puszka karmelu. Przepis na karmel jest bardzo prosty, szybki. Potrzebujesz tylko 3 składników i 15 minut czasu. I wynik...polizasz palce!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 36 % 25 g
węglowodany 63 % 44 g
406 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania na pewno potrzebujemy rondla z grubym dnem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej około połowy cukru z całkowitej masy do rondla i zacznij topić na ogniu nieco poniżej średniej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Łyżką lepiej nie mieszać, żeby nie zbiła się w grudki, a czasem po prostu"toczyć & quot; z boku na bok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy prawie cały cukier się rozpuści, dodaj drugą połowę. Czasami też mieszając-kołysząc się z boku na bok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy cukier topi się, wysyłamy śmietanę do kuchenki mikrofalowej. Muszą być!!! gorąco!!!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy cały cukier się rozpuści (tutaj musisz uważać, nie prześwietlaj cukru, ponieważ może być gorący i uważaj, że karmel się zepsuł) dodaj masło. Wszystko dobrze wymieszaj, ostrożnie, nie poparz się!!!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wysyłamy gorącą śmietanę. Tutaj bądź ostrożny. Masa się zagotuje, to normalne (duża różnica temperatur). Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nic nie paliło się na dnie i gotuj. W tym momencie możesz dodać szczyptę soli. Zacieni smak. A jeśli chcesz wyraźnego solonego karmelu, możesz dodać 0,5 łyżeczki.sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli chcesz płyn-5 minut wystarczy, jeśli jest grubszy - 10 minut. Gotowałam 8. Oto taki karmel. Dopóki jest gorąca, jest płynna. Ale kiedy ostygnie, stanie się grubszy. A kiedy leży w lodówce, dobrze trzyma swój kształt.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozwól mu trochę ostygnąć i wlej do słoika, w którym będziemy przechowywać. Po zaparzeniu w lodówce karmel staje się jeszcze smaczniejszy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasz sos karmelowo-kremowy jest gotowy. Jest bardzo podobny do cukierków & quot; toffi & quot;.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Taka jest konsystencja karmelu po nocy spędzonej w lodówce. Jeśli zostanie podgrzany, znów stanie się płynny!!!

Karmelmoże być używany jako samodzielny deser lub jako dodatek do lodów lub naleśników. Nawet do warstw ciast, na przykład ulubionego ciasta Snickers, lub do przygotowania kremu karmelowego lub deserów żelujących. Ogólnie bardzo wszechstronny deser!!!Spróbuj gotować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy