dżem wiśniowy na zimę

Zbierz letnie jagody. Ciesz się mroźną zimą ich smakiem i aromatem! Uwielbiam czereśnie i dżem z nich i co roku staram się zamknąć co najmniej kilka słoików tego przysmaku. Goście są zawsze zachwyceni, a wraz z rodziną otwieramy ten dżem w szczególnie ponure i zimne dni, aby dać sobie trochę letniego słonecznego nastroju!
homjakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 48 g
194 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

1. Posortuj jagody, usuń ogony, umyj i połóż na ręczniku do wyschnięcia.
2. Przebij każdą jagodę wykałaczką, która utrzyma je w całości i pięknie podczas obróbki cieplnej.
3. Przygotuj syrop: wlej wodę do rondla, włóż cukier i zagotuj, ciągle mieszając. Konieczne jest rozpuszczenie wszystkich kryształów cukru.
4. Włóż przygotowane jagody do wrzącego syropu, poczekaj, aż przyszły dżem znów się zagotuje.
5. Dodaj cynamon (lub wanilię), jeśli chcesz.
6. Gotuj dżem na małym ogniu przez 1-1, 5 godziny. Im dłużej gotujesz, tym grubszy dżem się skończy - będzie gęsty, karmelowy.
7. Ułóż gotowy dżem w sterylnych słoikach, zwiń pokrywki, ostudź w cieple, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu.

słodkiej herbaty w zimie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy