dżem wiśniowy na zimę
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
1. Posortuj jagody, usuń ogony, umyj i połóż na ręczniku do wyschnięcia.
2. Przebij każdą jagodę wykałaczką, która utrzyma je w całości i pięknie podczas obróbki cieplnej.
3. Przygotuj syrop: wlej wodę do rondla, włóż cukier i zagotuj, ciągle mieszając. Konieczne jest rozpuszczenie wszystkich kryształów cukru.
4. Włóż przygotowane jagody do wrzącego syropu, poczekaj, aż przyszły dżem znów się zagotuje.
5. Dodaj cynamon (lub wanilię), jeśli chcesz.
6. Gotuj dżem na małym ogniu przez 1-1, 5 godziny. Im dłużej gotujesz, tym grubszy dżem się skończy - będzie gęsty, karmelowy.
7. Ułóż gotowy dżem w sterylnych słoikach, zwiń pokrywki, ostudź w cieple, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu.
słodkiej herbaty w zimie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g