kruche ciasto z pijanymi bananami i musem czekoladowym

urzekający smak bananów, rumu i czekolady podbije każdego! Zakres smaku tego kruchego ciasta jest dość złożony: każdy kawałek zawiera aromat najdelikatniejszych karmelowych bananów z nutą rumu, a cierpkość musu czekoladowego tylko uzupełni ciasto o nowy, złożony do smaku odcień.
NikaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 1-7 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 31 % 16 g
węglowodany 61 % 31 g
298 kcal
IG: 6 / 26 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musisz zrobić kruche ciasto. Ubij zmiękczone masło razem z proszkiem przesianym przez sito przez 5 minut, podczas ubijania dodaj cukier waniliowy. Po 5 minutach od rozpoczęcia ubijania wyłącz mikser, dodaj jajko kurze, wlej mąkę przesianą przez sito i zagnieść ciasto. Przenieś ciasto na plastikową deskę lub matę silikonową, lekko posmaruj szpatułką i włóż do lodówki na 30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie przygotuj nadzienie bananowe z rumem. Banany obrać i pokroić w plasterki. Umieść małą chochlę na kuchence i podgrzej. Dodaj cukier i poczekaj, aż się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Natychmiast dodaj masło i wymieszaj. Gdy masło się rozpuści i powstanie piana, dodaj kręgi bananów. Smaż je przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na ostatnim etapie wlej syrop rumowy i pozwól nadzieniu się rozgrzać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz musisz zrobić mus czekoladowy. Zetrzyj gorzką czekoladę i przenieś do głębokiej miski. 60 ml. ciężkiej śmietany wlać do rondla, podpalić i zagotować. Wlej gorącą śmietanę do miski z startą czekoladą i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Lepiej wybrać gorzką czekoladę wysokiej jakości, ponieważ od tego zależy cierpkość musu, która jest tak potrzebna w połączeniu z rumem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W czystej, głębokiej misce ubij schłodzone jajko kurze, dodaj cukier i ubij mikserem elektrycznym, aż powstanie lekka piana przez 3 do 4 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W pojemniku do ubijania włóż 200 ml. pozostałej schłodzonej ciężkiej śmietany i ubijaj przez 3-4 minuty. Konsystencja bitej śmietany powinna być podobna do śmietany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź miskę masy czekoladowej i włóż do niej 3 łyżki bitej śmietany, delikatnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej powstałą masę czekoladową ze śmietaną do miski z jajkiem ubitym w lekką pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszaj masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powoli zacznij wprowadzać bitą śmietanę do tej masy czekoladowej, delikatnie mieszając masę powietrzną silikonową szpatułką od dołu do góry.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnym krokiem jest upieczenie piaskowej bazy. Wyjmij ciasto z lodówki, posyp mąką i ugniataj. Lepiej ugniatać ciasto z dala od pieca, aby zawarte w nim masło nie stopiło się szybko. Następnie rozwałkuj ciasto w okrąg o średnicy 26 cm, przenieś do naczynia do pieczenia, uformuj dno i boki przyszłego ciasta, przykryj pergaminem i połóż ładunek (groch, fasola itp.). Piec piaskową podstawę w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 25 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij formę z upieczonym ciastem z piekarnika i ostudź. Następnie usuń ładunek (groszek), Usuń pergamin i ostrożnie uwolnij piaskową podstawę z formy. Najpierw włóż nadzienie bananowe z rumem do piaskowej bazy, wygładź. Następnie delikatnie wlej mus czekoladowy i lekko potrząśnij ciastem, aby usunąć nierówności. Włóż zebrane ciasto do lodówki na około 10 godzin.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po upływie czasu wyjmij kruche ciasto z pijanymi bananami i musem czekoladowym z lodówki, udekoruj chipsy bananowe na całej średnicy i udekoruj niewypełniony środek ciasta rozpuszczoną czekoladą.

użyłem Formy do pieczenia o średnicy 18 cm, ale możesz użyć formy o średnicy 26 cm, wtedy ciasto będzie bardziej płaskie. W takim przypadku będzie już nazywany Tarth. Syrop rumowy można również zastąpić prawdziwym rumem, ale w tym przypadku, wlewając prawdziwy Rum do rondla z bananami, należy go podpalić, aby nadmiar alkoholu odparował.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Frytki - 536   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy