skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw musisz zrobić kruche ciasto. Ubij zmiękczone masło razem z proszkiem przesianym przez sito przez 5 minut, podczas ubijania dodaj cukier waniliowy. Po 5 minutach od rozpoczęcia ubijania wyłącz mikser, dodaj jajko kurze, wlej mąkę przesianą przez sito i zagnieść ciasto. Przenieś ciasto na plastikową deskę lub matę silikonową, lekko posmaruj szpatułką i włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 2:
Następnie przygotuj nadzienie bananowe z rumem. Banany obrać i pokroić w plasterki. Umieść małą chochlę na kuchence i podgrzej. Dodaj cukier i poczekaj, aż się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Natychmiast dodaj masło i wymieszaj. Gdy masło się rozpuści i powstanie piana, dodaj kręgi bananów. Smaż je przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na ostatnim etapie wlej syrop rumowy i pozwól nadzieniu się rozgrzać.
Krok 3:
Teraz musisz zrobić mus czekoladowy. Zetrzyj gorzką czekoladę i przenieś do głębokiej miski. 60 ml. ciężkiej śmietany wlać do rondla, podpalić i zagotować. Wlej gorącą śmietanę do miski z startą czekoladą i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Lepiej wybrać gorzką czekoladę wysokiej jakości, ponieważ od tego zależy cierpkość musu, która jest tak potrzebna w połączeniu z rumem.
Krok 4:
W czystej, głębokiej misce ubij schłodzone jajko kurze, dodaj cukier i ubij mikserem elektrycznym, aż powstanie lekka piana przez 3 do 4 minut.
Krok 5:
W pojemniku do ubijania włóż 200 ml. pozostałej schłodzonej ciężkiej śmietany i ubijaj przez 3-4 minuty. Konsystencja bitej śmietany powinna być podobna do śmietany.
Krok 6:
Weź miskę masy czekoladowej i włóż do niej 3 łyżki bitej śmietany, delikatnie wymieszaj.
Krok 7:
Wlej powstałą masę czekoladową ze śmietaną do miski z jajkiem ubitym w lekką pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszaj masę.
Krok 8:
Powoli zacznij wprowadzać bitą śmietanę do tej masy czekoladowej, delikatnie mieszając masę powietrzną silikonową szpatułką od dołu do góry.
Krok 9:
Następnym krokiem jest upieczenie piaskowej bazy. Wyjmij ciasto z lodówki, posyp mąką i ugniataj. Lepiej ugniatać ciasto z dala od pieca, aby zawarte w nim masło nie stopiło się szybko. Następnie rozwałkuj ciasto w okrąg o średnicy 26 cm, przenieś do naczynia do pieczenia, uformuj dno i boki przyszłego ciasta, przykryj pergaminem i połóż ładunek (groch, fasola itp.). Piec piaskową podstawę w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 25 minut.
Krok 10:
Wyjmij formę z upieczonym ciastem z piekarnika i ostudź. Następnie usuń ładunek (groszek), Usuń pergamin i ostrożnie uwolnij piaskową podstawę z formy. Najpierw włóż nadzienie bananowe z rumem do piaskowej bazy, wygładź. Następnie delikatnie wlej mus czekoladowy i lekko potrząśnij ciastem, aby usunąć nierówności. Włóż zebrane ciasto do lodówki na około 10 godzin.
Krok 11:
Po upływie czasu wyjmij kruche ciasto z pijanymi bananami i musem czekoladowym z lodówki, udekoruj chipsy bananowe na całej średnicy i udekoruj niewypełniony środek ciasta rozpuszczoną czekoladą.
użyłem Formy do pieczenia o średnicy 18 cm, ale możesz użyć formy o średnicy 26 cm, wtedy ciasto będzie bardziej płaskie. W takim przypadku będzie już nazywany Tarth. Syrop rumowy można również zastąpić prawdziwym rumem, ale w tym przypadku, wlewając prawdziwy Rum do rondla z bananami, należy go podpalić, aby nadmiar alkoholu odparował.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Frytki - 536 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g