ryba z dodatkami

łatwe do przygotowania danie do codziennego menu! Jedną z najpopularniejszych potraw jest smażona ryba z dodatkiem na lunch lub kolację. Popularność takiego dania wśród współczesnych gospodyń domowych wynika z prostego gotowania, a także z faktu, że proces gotowania jest dość szybki. Ponadto jest to smaczna i satysfakcjonująca opcja na lunch lub kolację, doskonała opcja dla codziennej diety osoby pracującej. Danie można ponownie podgrzać, a jego smak nie pogorszy się.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 55 % 27 g
243 kcal
IG: 0 / 89 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na smażoną rybę z dodatkami. Ryba może być używana do smażenia dowolnej, ktoś bardziej lubi rzekę, ktoś bardziej lubi morze. Jedną z popularnych odmian ryb odpowiednich do smażenia jest mintaj. Ma bardzo mało kości i minimalny zapach podczas smażenia, co upraszcza i przyspiesza sam proces gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj rybę, Wyczyść, jeśli mintaj z głową, usuń głowę. Tuszę kroimy na porcje bez usuwania kości. Kawałki mintaja są ponownie myte, suszone ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mąkę pszenną lub bułkę tartą do talerza i zwiń w nich rybę ze wszystkich stron. Po usmażeniu kawałki ryby będą miały chrupiącą złotą skórkę. Aby uzyskać kawałki ryby w soczystym i miękkim cieście, możesz ubić jajko kurze i najpierw zanurzyć rybę w jajku, a następnie zwinąć w mące. Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Gdy olej dobrze się rozgrzeje, połóż na nim kawałki ryby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natychmiast sól i pieprz rybę na patelni. Smażyć kawałki mintaja na dużym ogniu przez 5 minut z jednej strony, aż się zarumienią, a następnie odwrócić i smażyć z drugiej strony. Zmniejsz ogień do średniego. Wlej bardzo mało wody na patelnię, aby ryba się nie paliła. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj rybę w ogniu przez około 20 minut. Następnie zdejmij pokrywę. Trzymaj rybę w ogniu przez kilka minut. Wyłącz ogień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy ryba jest smażona równolegle, możesz przygotować przystawkę. Makaron, ryż i tłuczone ziemniaki świetnie nadają się jako dodatek do smażonej ryby. Najszybszy można nazwać makaronem, dosłownie, 10 minut, a przystawka do ryby jest gotowa. Wlej zimną czystą wodę do rondla. Dodaj szczyptę soli. Kładziemy patelnię na ogniu. Gdy woda się zagotuje, zanurzamy w wodzie makaron dowolnego rodzaju i rodzaju do smaku, na przykład spaghetti, rożki, muszle, spirale i inne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast wymieszaj, aby nie przykleiły się do dna patelni. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować makaron na średnim ogniu przez około 7-10 minut, w zależności od odmiany (pszenicy durum lub nie) i czasu wskazanego przez producenta na opakowaniu. Spuść wodę, włóż makaron do durszlaka, spłucz zimną wodą i włóż z powrotem do rondla. Dodaj kawałek masła i sól do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj rybę z makaronem do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy