skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszne nadziewane bakłażany, przygotowujemy niezbędne produkty, z którymi możesz eksperymentować Wiele razy, wykonując różne nadzienia według własnych upodobań.
Krok 2:
Podgrzej patelnię wypełnioną jedną trzecią wodą na kuchence, dodając do niej jedną łyżkę soli. Odcinamy łodygę z bakłażana i wykonujemy nacięcia nożem wzdłuż wszystkich owoców, aby solanina wyszła i powstały osobliwe kieszenie.
Krok 3:
Wkładamy bakłażany do rondla z wrzącą wodą i gotujemy do pełnej gotowości przez około dwadzieścia minut, wszystko zależy od wielkości owoców.
Krok 4:
Aby przygotować marynatę, wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów wody do kubka, dodaj dwa liście laurowe i trochę czarnego pieprzu.
Krok 5:
Dodaj dwie łyżki cukru.
Krok 6:
Dodaj jedną łyżkę soli i zagotuj na kuchence, mieszając, aż cukier całkowicie rozpuści się z solą, a następnie ostudź, wyłączając kuchenkę.
Krok 7:
Do kubka z przygotowaną marynatą dodaj trzy łyżki 9% octu, dwie łyżki oleju roślinnego, wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 8:
Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Krok 9:
Również pokrój pomidory w małą kostkę.
Krok 10:
Włóż pokrojone warzywa do miski.
Krok 11:
Dodaj cztery ząbki czosnku przepuszczone przez prasę.
Krok 12:
Drobno posiekaj i posiekaj natkę pietruszki z bazylią.
Krok 13:
Po sprawdzeniu gotowości bakłażana spuść wodę z patelni i włóż je do durszlaka, umieść ładunek na wierzchu, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
Krok 14:
Rozłóż posiekane warzywa w misce na resztę warzyw.
Krok 15:
Posiekaj jedną marchewkę w robocie kuchennym i dodaj do miski do warzyw.
Krok 16:
Dla ostrości potrawy bardzo drobno posiekaj jedną czwartą ostrej papryki i dodaj do wspólnego pojemnika do warzyw.
Krok 17:
Dodaj do pojemnika do warzyw jedną łyżkę soli morskiej z pikantnymi dodatkami, jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę octu.
Krok 18:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 19:
Otwórz bakłażana w miejscu cięcia i lekko dociśnij miąższ.
Krok 20:
Szczelnie napełnij bakłażany gotowanym nadzieniem warzywnym.
Krok 21:
Ułóż bakłażany warstwami w dużej misce i dobrze polej każdą przygotowaną schłodzoną marynatą.
Krok 22:
Wkładamy schłodzone bakłażany do lodówki, co najmniej na cztery godziny, a najlepiej na noc, po czym kładziemy je na talerzach i podajemy na obiad lub świąteczny stół. Smacznego dla wszystkich!
przepis na elegancką przystawkę z pikantnym nadziewanym bakłażanem, która z pewnością zaskoczy swoim smakiem i łatwością przygotowania! Bakłażany są dobre na kebab i świąteczny stół, podwajaj porcję i rób z nami! Radzimy przygotować pyszne danie z nadziewanego bakłażana według naszego dość prostego przepisu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g