przystawka z bakłażana z nadzieniem warzywnym

elegancki przepis na nadziewane niebieskie! Przepis na szybkie przygotowanie bardzo smacznego dania z czosnkiem i pikantnymi ziołami, które z pewnością zaskoczy swoim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 75 % 9 g
48 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne nadziewane bakłażany, przygotowujemy niezbędne produkty, z którymi możesz eksperymentować Wiele razy, wykonując różne nadzienia według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej patelnię wypełnioną jedną trzecią wodą na kuchence, dodając do niej jedną łyżkę soli. Odcinamy łodygę z bakłażana i wykonujemy nacięcia nożem wzdłuż wszystkich owoców, aby solanina wyszła i powstały osobliwe kieszenie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wkładamy bakłażany do rondla z wrzącą wodą i gotujemy do pełnej gotowości przez około dwadzieścia minut, wszystko zależy od wielkości owoców.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby przygotować marynatę, wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów wody do kubka, dodaj dwa liście laurowe i trochę czarnego pieprzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj dwie łyżki cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jedną łyżkę soli i zagotuj na kuchence, mieszając, aż cukier całkowicie rozpuści się z solą, a następnie ostudź, wyłączając kuchenkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do kubka z przygotowaną marynatą dodaj trzy łyżki 9% octu, dwie łyżki oleju roślinnego, wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Paprykę pokroić w drobną kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Również pokrój pomidory w małą kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż pokrojone warzywa do miski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj cztery ząbki czosnku przepuszczone przez prasę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Drobno posiekaj i posiekaj natkę pietruszki z bazylią.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po sprawdzeniu gotowości bakłażana spuść wodę z patelni i włóż je do durszlaka, umieść ładunek na wierzchu, aby pozbyć się nadmiaru płynu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż posiekane warzywa w misce na resztę warzyw.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posiekaj jedną marchewkę w robocie kuchennym i dodaj do miski do warzyw.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dla ostrości potrawy bardzo drobno posiekaj jedną czwartą ostrej papryki i dodaj do wspólnego pojemnika do warzyw.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj do pojemnika do warzyw jedną łyżkę soli morskiej z pikantnymi dodatkami, jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę octu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Otwórz bakłażana w miejscu cięcia i lekko dociśnij miąższ.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Szczelnie napełnij bakłażany gotowanym nadzieniem warzywnym.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ułóż bakłażany warstwami w dużej misce i dobrze polej każdą przygotowaną schłodzoną marynatą.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wkładamy schłodzone bakłażany do lodówki, co najmniej na cztery godziny, a najlepiej na noc, po czym kładziemy je na talerzach i podajemy na obiad lub świąteczny stół. Smacznego dla wszystkich!

przepis na elegancką przystawkę z pikantnym nadziewanym bakłażanem, która z pewnością zaskoczy swoim smakiem i łatwością przygotowania! Bakłażany są dobre na kebab i świąteczny stół, podwajaj porcję i rób z nami! Radzimy przygotować pyszne danie z nadziewanego bakłażana według naszego dość prostego przepisu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy